Oväntad halvering av hiv-bidrag skapar oro

SMITTSKYDD. Det statliga stödet till insatser mot hiv och aids ska halveras nästa år. Budgetbeskedet från regeringen har överraskat organisationer, landsting och Folkhälsomyndigheten.

<h4>Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholm, och Kristina Ljungros, ordförande för RFSU, är båda bekymrade och frågande kring regeringens oväntade besked att pengarna till hiv-prevention halveras nästa år.<br></h4>

Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholm, och Kristina Ljungros, ordförande för RFSU, är båda bekymrade och frågande kring regeringens oväntade besked att pengarna till hiv-prevention halveras nästa år.

Foto: Foto: Anna Molander/SLL, RFSU
Johanna Alskog

Regeringen vill halvera det statliga stödet till insatser mot hiv och aids nästa år, det innebär en neddragning från 143 till 76 miljoner. Beskedet kommer som en överraskning för dem som får stöd från staten för att driva olika verksamheter. Det säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU.

– Vi har pratat med andra aktörer, det är ingen som har känt till de här planerna. På socialdepartementet är beskedet att det inte ska drabba civilsamhället, men vi är oroliga för vad som händer med verksamheten i stort, på det lokala planet, säger Kristina Ljungros till Altinget.

– Vi är helt tagna på sängen. Det här rycker undan mattan för det långsiktiga arbetet, säger Anna Starbrink (L), landstingsråd i Stockholms läns landsting.

Lagkrav ska styra landstingen

Anslaget fördelas dels till nationella organisationer, dels till kommuner och landsting. Kommunerna och landstingen använder pengar till egen hiv-/aids-verksamhet samt fördelar vidare delar av bidraget till lokala organisationer.

Enligt budgetpropositionens korta motivering ska den framtida principen vara att landsting och kommuner har ett ansvar för smittskyddsarbete, reglerat i lag. Därför ska omfattningen och inriktningen på de statliga hiv-/aidsinsatserna på området omprövas. Fokus för det statliga åtagandet ska vara att ge stöd till ideella organisationer på nationell, lokal och regional nivå.

– Det ska behandlas som vilken sjukdom som helst. Men när landstingen prioriterar, finns det stor risk att man prioriterar annat, säger Kristina Ljungros.

Flest hiv-smittade i Stockholm

Den absolut största mottagaren av stödet är Stockholms läns landsting och det är i Stockholm som runt hälften av de hiv-smittade finns. Landstinget fick 31 miljoner kronor i stöd år 2016, pengar som sedan fördelats på andra organisationer samt på egna verksamheter inom hiv- och aids-prevention, bland annat till Lafa, landstingets särskilda enheten för sexualitet och hälsa.

Anna Starbrink säger att landstingen har ett lagstadgat ansvar för smittskyddsarbetet, men att regeringen inte kan ha analyserat konsekvenserna av att utan förvarning halvera stödet.

– Man förändrar förutsättningarna helt utan dialog, säger hon.

Att renodla stödet till civilsamhället är svårare än vad det kan låta, enligt Starbrink.

– De lever ju inte i ett vakuum, utan de här verksamheterna och insatserna hänger ihop. Det här kommer att bli kännbart, säger hon.

Folkhälsomyndigheten kan inte ge råd

Ansökningsomgången för stöd år 2017 pågår. Senaste datum som Folkhälsomyndigheten vill ha in landstingens, kommunernas och organisationernas ansökningar är den 1 oktober. Men tisdagens budgetbesked gör att myndigheten nu inte vet vad som ska ske.

Stockholms läns landsting ska besluta om sin ansökan vid ett sammanträde i nästa vecka, och Anna Starbrink säger att enda vägen just nu är att skicka in ansökan som planerat och parallellt försöka analysera vilka konsekvenser som regeringens planer kan få.

Folkhälsomyndigheten har än så länge inga råd att ge de berörda aktörerna.

– Vi har inte hört något från departementet om hur fördelningen ska ske. Vi har ingen information, vi väntar precis lika mycket som alla andra, säger Louise Mannheimer och tillägger att myndigheten behöver får information om fördelning, och en eventuell ny förordning, inom kort.

– Det man kan säga är att när man halverar ett sådant här stort anslag, så får det enorma konsekvenser. Det är inget snack om den saken, säger hon.

Ny hiv-strategi på gång

Den 1 mars nästa år ska Folkhälsomyndigheten presentera ett förslag till en ny hiv-strategi, ett uppdrag från regeringen. Kristina Ljungros frågar sig varför regeringen inte kunde invänta den nya strategin, innan man gör såpass genomgripande förändringar.

Altinget har sökt socialdepartementet och sjukvårdsminister Gabriel Wikström för att få svar på när regeringen kommer med närmare detaljer, men endast fått svaret att det inte är klart ännu.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00