Nordiska läkare till kamp mot överbehandling

RESURSER. Överbehandling är ett växande problem i sjukvården, och det kan skada såväl patienter som samhällsekonomin. Det anser en sammanslutning av praktiserande läkare från hela Norden.

Av: Lise-Lotte Skjoldan

Överbehandling sätter patienter och folkhälsa i fara. Så tydligt är budskapet från praktiserande läkare från de nordiska länderna, som i dagarna träffas för en kongress på Island. På kongressen, Nordic Congress of General Practise, har läkarna antagit ett nytt politiskt uttalande mot överbehandling.

Lotte Hvas, chef på Nordic Federation of General Practitioners, är glad över att de nordiska läkarna nu intensifierar sitt fokus på överbehandling, som hon ser som ett växande problem.

– I takt med att vi har blivit väldigt effektiva vad gäller att diagnosticera och behandla väldigt snabbt, börjar en bild framträda av att det kanske inte alltid är så ändamålsenligt att vi är så tidigt ute, säger Lotte Hvas, som är specialistläkare i allmänmedicin.

Läkare: Vi håller på att skjuta över målet

För Lotte Hvas är det tveklöst så att det blir stora konsekvenser som följd av överbehandling. Det går både ut över enskilda patienter och över sjukvården, där prioritering av knappa resurser är en ständigt pågående viktig debatt.

– För det första gagnar det inte patienten att få behandling för något som kanske skulle gå bort av sig självt. För det andra är det inte särskilt lämpligt samhällsekonomiskt att vi lägger ner resurser i sjukvården på saker som inte gör någon skillnad, säger Lotte Hvas.

Det är bland annat förbättrad teknik för diagnostisering och stärkt fokus på patienträttigheter, som pressar på för att allmänläkare ska diagnostisera och behandla allt tidigare. Lotte Hvas anser att problemet växer på grund av att mentaliteten i sjukvården har förändrats.

– Tidigare väntade vi vackert tills folk kom och var sjuka. Sedan började vi säga: ’Kunde vi inte ha hittat det här tidigare?’”, säger hon och fortsätter:

– Nu kanske vi håller på att skjuta över målet genom att ha väldigt korta tider för behandlings- och utredningsgaranti, samtidigt som vi undersöker friska människor för saker som de ännu inte har insjuknat i, och kanske aldrig ens kommer att insjukna i.

Gör upp med ”ju tidigare, desto bättre”

Lotte Hvas vill att vi gör upp med ”ju tidigare, desto bättre”-tänkandet, som genomsyrar sjukvården enligt henne.

– Det är inbyggt i det medicinska tänkandet att ju tidigare vi får i gång en behandling, desto bättre är det. Men medaljen har en baksida, säger hon.

De nordiska läkarna menar att sjukvårdsmyndigheter och läkare måste acceptera att inte ens en utmärkt sjukvård alltid kan upptäcka sjukdomar på ett väldigt tidigt stadium.

Enligt Lotte Hvas krävs det mod hos den enskilda läkaren och stöd från kollegor och myndigheter för att göra upp med ”ju tidigare, desto bättre”-tänkandet, som enligt henne leder till överflödiga diagnoser och behandlingar.

– Man ska akta sig för att banka läkare i skallen när de inte har skickat patienten vidare första dagen då det har dykt upp ett symptom. Det är en svår balansgång, där sjukdomen inte får upptäckas varken för tidigt eller för sent, och då det blir enklast att undersöka ’för säkerhets skull’”, säger Lotte Hvas.

– En av drivkrafterna bakom överbehandling är att man ofta blir kritiserad för att vara för passiv, men är man å andra sidan för aktiv hör man inte något om det. Det är den tidsandan som råder nu.

Patienter och läkemedelsbolag lanserar kampanj

Det är inte bara bland de nordiska läkarna som man har problem med överbehandling. Sedan år 2012 har man i USA haft en kampanj om problematiken under namnet ”Choosing Wisely”, och nu har de danska läkemedelsbolagens organisation, Lægevidenskabelige Selskaber (LVS), och patientorganisationen Danske Patienter satt i gång ett liknande initiativ. Det berättar Morten Freil, chef på Danske Patienter.

– Vi jobbar på att etablera ett danskt ”Välj klokt”-initiativ, där läkare och patienter tillsammans ska titta på var det finns överbehandling i sjukvården, säger Morten Freil och understryker att det är viktigt att ha med patienterna i processen.

– En behandling som läkare bedömer som överflödig kan ju ha ett värde för patienten för att skapa livskvalitet och trygghet. Därför är det viktigt att ha med båda perspektiven.

Morten Freil säger att det finns många ställen i sjukvården där man skulle kunna arbeta på att minska överbehandlingen. Det är framför allt dubbla eller okoordinerade rutiner eller onödig medicinering som bekymrar honom.

– Överbehandling sker på många ställen i systemet. Bland annat när en patient genomgår samma röntgen två gånger, eller när patienten får en medicin som inte fungerar, men som ger biverkningar. Det kan också genomföras knäoperationer, där man i stället tillsammans med patienten hade kunnat komma överens om att man kunde ha sett tiden an och satsat på viktminskning och kostomläggning som alternativ.

Patienter: Undersökningar är inte överbehandling

Även om man på Danske Patienter håller med om att man bör åtgärda överbehandling i sjukvården, så stöder Morten Freil inte tanken om att göra upp med ”ju tidigare, desto bättre”. Han anser inte att antalet undersökningar är ett problem i sjukvården.

– Vi förespråkar snabba utredningar och snabba diagnostiseringar, så att patienter snabbt kan få behandling. Man ska akta sig för att uppfatta undersökningar som visar sig få negativt resultat som överflödiga, säger Morten Freil.

Han poängterar att det kan skapa trygghet för patienterna att få klarhet i om man är sjuk eller inte genom en undersökning. Därför ser han inte undersökningar och röntgenbehandlingar som ett uttryck för överbehandling.

– Det finns ju inga patienter som vill bli remitterade till en titthålsundersökning av tarmen om läkaren är övertygad om att det inte är något fel på patienten, säger han och fortsätter:

– Men om läkaren misstänker att patienten kan ha en sjukdom i tarmen måste patienten självklart remitteras. Hellre än gång för mycket än en gång för lite. Det är inte överbehandling enligt oss – det är omsorg i rätt tid.

[email protected]


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00