"Hyrstopp är inte lösningen"

BEMANNING. Landstingens mål är att bryta beroendet av inhyrd personal inom två år. Men Ann-Kari Edenius, förbundsdirektör för Bemanningsföretagen, anser att landstingen istället borde jobba fördjupa sitt samarbete med bemanningsbranschen.

Målet för landstingen och SKL är att "hälso- och sjukvården har en stabil och varaktig bemanning med egna medarbetare för den löpande verksamheten".
Målet för landstingen och SKL är att "hälso- och sjukvården har en stabil och varaktig bemanning med egna medarbetare för den löpande verksamheten".Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Mellan åren 2011 och 2015 har landstingens kostnader för inhyrd personal ökat från 1,5 miljarder till cirka 4 miljarder kronor per år. Men nu ska kostnaderna pressas tillbaka. Vid sitt senaste sammanträde beslutade styrelsen för Sveriges kommuner och landsting (SKL) att ställa sig bakom den strategi om oberoende av inhyrd personal som SKL och landstingen tillsammans har arbetat fram.

– Vi har försökt minska hyrpersonal tidigare. Den här gången talar enigheten, viljan och bredden av åtgärder för att vi ska lyckas, säger Lena Micko, ordförande för SKL, i ett pressmeddelande.

Fokus på läkare och sjuksköterskor

Det är med andra ord en stor omställning som ska ske på två år; en minskning av bemanningskostnader med flera miljarder kronor. Helt nere på noll behöver det inte hamna, definitionen av oberoende är att "hälso- och sjukvården har en stabil och varaktig bemanning med egna medarbetare för den löpande verksamheten".

I inledningsfasen ska fokus ligga på att minska inhyrningen av sjuksköterskor och läkare. Varje landsting ska utse en processledare, som i sin tur ska utse en strategisk bemanningsgrupp. Sedan ska varje region och landsting ta fram en egen handlingsplan.

Landstingen borde vara klokare

Det är inte hyrstopp de behöver införa, utan de behöver få kontroll på kostnaderna och sin kompetensförsörjning

Ann-Kari Edenius, förbundsdirektör för Bemanningsföretagen

Men Ann-Kari Edenius, förbundsdirektör branschorganisationen för Bemanningsföretagen, anser att landstingens problem inte i första hand handlar om att man använder sig av inhyrd personal, utan på det sätt som man använder sig av bemanningsföretagen. Landstingen köper i en ökande utsträckning bemanning utanför ramavtalen, enligt Edenius, vilket ökar kostnaderna och minskar kontrollen. Enligt Edenius borde landstingen även låta bli att använda sig av oauktoriserade bemanningsföretag.

Ingen kontroll på kostnaderna

– Det är inte hyrstopp de behöver införa, utan de behöver få kontroll på kostnaderna och sin kompetensförsörjning, säger hon till Altinget.

Enligt Ann-Kari Edenius borde landstingen inte först och främst sträva efter att klippa banden med bemannningsföretagen, utan tvärtom se vilka möjligheter som finns med fördjupade samarbeten.

– Vi behöver hitta ett annat samarbete, där bemanningsföretagen blir HR-partners åt landstingen och kan hjälpa landstingen att få kontroll över sina kostnader och sin bemanning, vilket man inte har i dag, säger hon och pekar på att den typen av samarbeten är vanliga i många andra branscher.

Stort miljardglapp

Enligt den senaste kvartalsrapporten från Bemanningsföretagen, för tredje kvartalet år 2016, ökade omsättningen för hälso- och sjukvårdssektorn med 10 procent jämfört med motsvarande kvartal år 2015. Men vad gäller uppgiften från SKL om att landstingens kostnader för inhyrd personal skulle ligga på fyra miljarder kronor, stämmer den inte helt överens med bemanningsföretagens egna uppgifter.

– Landstingen säger 4 miljarder, våra medlemmar säger 2,5 miljarder. Det är ett stort glapp, säger Ann-Kari Edenius.

Ska träffa både IVO och SKL

Beslutsamheten från landstingen och SKL om att göra sig oberoende av inhyrd personal, har fått Bemanningsföretagen att bjuda in till möte. Branschorganisationen ska inom kort träffa både SKL och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att diskutera upphandling och kostnader med SKL samt patientsäkerhetsfrågor med IVO.

Ann-Kari Edenius tror det finns möjligheter för dialog.

– Nu har vi ett möte bokat och det finns goda förutsättningar att hitta vägar framåt, säger hon.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00