Debatt

C: "Vi måste nyttja de privata tandläkarresurserna"

DEBATT. Även asylsökande ska kunna välja mellan privat och offentlig tandvård. Det skriver Birte Sandberg (C), regionpolitiker i Skåne, och instämmer i Privattandläkarnas uppmaning till regeringen att snarast ändra dagens regler.

Foto: Foto: Centerpartiet Skåne
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Birte Sandberg

gruppledare för Centerpartiet, Region Skåne

Tandvård är i alla högsta grad en del av vården och av människans hela hälsotillstånd. Dålig tandhälsa innebär inte sällan svåra smärtor och onödiga ingrepp om det inte behandlas i god tid och med rätt vård. Det som kan börja som ett hål i en tand kan utan åtgärder riskera utveckla sig till både komplicerade och svåra sjukdomstillstånd med långvariga konsekvenser för individen.

Valfriheten gäller inte asylsökande

Det finns ungefär 11 500 tandläkare i Sverige. Av dessa arbetar ungefär lika många privat som inom folktandvården. Tillsammans tar de hand om oss när vi behöver tandvård, och eftersom vi har just både offentliga och privata alternativ så kan vi själva hitta den tandläkare som passar oss bäst, och därmed få bästa kvalitet, pris och även ofta få möjlighet att vänta kortare på att få vård.

Regeringen håller dock, trots uppmaningar från tandläkarkåren, fast vid regeln trots att det nu pressar folktandvårdens kapacitet och påverkar människors hälsa.

Den här valfriheten som inte bara gynnar individen utan vården i stort är dock tyvärr inte tillgänglig för asylsökande, vilket Centerpartiet i Region Skåne anser är oacceptabelt och en otidsenlig regel som inte fungerar i dag utan tvärtom utgör ett hinder.

Under 2015 sökte omkring 160 000 människor asyl i Sverige. De som är under 18 år har rätt till en fullständig tandvård.

Folktandvården är pressad

Men vad som gravt försvårar asylsökandes möjligheter att få god tandvård och även folktandvårdens möjligheter att kunna fungera är att asylsökande alltid, utan undantag, hänvisas till folktandvården. Den asylsökande har alltså inte möjlighet att själv söka, eller få hjälp med att söka, en privat tandvårdsutförare – trots att om så vore möjligt skulle vara både ett effektivare och mer ekonomiskt gynnsamt alternativ.

Regeringen håller dock, trots uppmaningar från tandläkarkåren, fast vid regeln trots att det nu pressar folktandvårdens kapacitet och påverkar människors hälsa.

Ändra reglerna nu

Vi i Centerpartiet i Region Skåne vill nu uppmana regeringen att snarast ta bort obligatoriet för asylsökande att söka till folktandvården och nyttja den enormt viktiga privata tandvårdssektorn. På så vis kan vi som samhälle öppna för fler effektiva och smarta metoder att möta ett ökande behov av tandvård med just vård, i stället för otidsenliga och hämmande regleringar.

Dokumentation

Läs tidigare debattartiklar om asyltandvård

"Använd hela tandvårdens resurser"
Privattandläkarna anser inte att det är acceptabelt att asylsökande hänvisas till folktandvården och själva inte kan välja vilken tandläkare de ska gå till, en rätt som alla andra i Sverige har. Det skriver Merit Lindberg och Lars Olsson, vd och näringspolitisk chef, och uppmanar regeringen att snabbt ändra reglerna.

Debattera på Altinget Vård&Hälsa? Kontakta Johanna Alskog, [email protected].



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00