Bred enighet för kraftfulla vårdreformer

VÅRD. Ett för sjukhustungt system med otydlig styrning utgör det största hindret för en effektiv vård anser Effektivitetsutredningen. En bild som delas av remissinstanserna. Men alla förslag i utredningen möts inte med öppna armar.

Utredningen vill genomföra omfattande reformer på vårdområdet. Bland föreslås att primärvården ta ett större ansvar för akutvården.<br>
Utredningen vill genomföra omfattande reformer på vårdområdet. Bland föreslås att primärvården ta ett större ansvar för akutvården.
Foto: Johan Aldegren/Danderyds sjukhus
Ella Sundström

Det är som Göran Stiernstedt säger, vi måste flytta ut kompetens och specialitet ut från sjukhusen. Men det låter sig sägas lättare än vad det låter sig göras.

Gabriel Wikström (S)
Sjukvårdsminister

Det är en tanke som fanns tidigare, att vården skulle styra patienter. Men det borde istället vara lätt för patienten att söka sig rätt. Då är det inte rätt väg att gå att införa nya restriktioner och begränsningar.

Hans Karlsson
Chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL

Problemen i hälso- och sjukvården beror inte på resursbrist i första hand, utan på brist på samordning och otydlig styrning. Det konstaterade Effektivitetsutredningen och den särskilda utredaren Göran Stiernstedt tidigare

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – REMISSVAR

Vad händer nu?

Utredningen tillsattes i november 2013 av den borgerliga regeringen. Regeringen ska nu ta ställning till de synpunkter som remissinstanserna har lämnat på utredningens förslag innan den går vidare och lägger fram ett eventuellt lagförslag.

Läs om utredningen som vill effektivisera vården: Effektivare vård med stärkt primärvård

 


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00