Barnmorskeförbundet: Se över hela förlossningsvården

INTERVJU. Det behövs mer resurser och fler förlossningskliniker konstaterar Mia Ahlberg, ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet, i en intervju med Altinget. Hon efterfrågar därför en översyn av hela förlossningsvården där kvinnans behov är i fokus.

Förlossningsvården har inte setts över på 70 år. Nu vill Mia Ahlberg, ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet, ha en översyn.&nbsp; <br>
Förlossningsvården har inte setts över på 70 år. Nu vill Mia Ahlberg, ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet, ha en översyn. 
Ella Sundström

– I många år har vi varit i en situation där vi känt att vi har behövt fler händer. Som det ser ut i dag kan vi inte erbjuda basvård. Att en kvinna ska kunna veta att hon får en plats när hon föder, säger Mia Ahlberg, ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet, till Altinget.

Det blir som en följetong inför varje sommar att det saknas barnmorskor till sommaren. Något som inte längre enbart är ett stockholmsproblem. Det är många kliniker runt om i Sverige som har problem att rekrytera barnmorskor till förlossningsvården, enligt Mia Ahlberg.

Samtidigt väljer var tionde barnmorska som har legitimation att inte arbeta som barnmorska.

– Det finns inga barnmorskor säger landstingen. Och jag vet inte om de inte finns eller om de inte vill arbeta. Då har vi ett problem när så många barnmorskor aktivt väljer att inte arbeta med de som de utbildat sig till. Landstingen måste nog förändra någonting för att bli attraktivare arbetsgivare, menar hon.

Behov av nya arbetsmodeller

Det borde vara självklart. Det är rimligt att alla kvinnor ska ha en plats att föda på, en barnmorska, och att man efter önskemål får en vårdform med fokus på kontinuitet.


Om att landstingspolitkerna borde sätta upp lägsta krav för vården.

Mia Ahlberg tror att många av de mest erfarna barnmorskorna väljer att lämna för att de inte orkar mer. Därför måste det till nya arbetsmodeller för att personer ska vilja stanna inom förlossningsvården ett helt yrkesliv. På många sätt är barnmorskeyrket ett hantverk menar Mia Ahlberg och erfarenhet är så oerhört viktigt för att kunna undvika komplikationer.

Trycket på barnmorskeutbildningen har också minskat under senare år, vilket kan komma att få stora konsekvenser längre fram då stora pensionsavgångar väntar. En tredje faktor, som är ny för i år, är att de nyexaminerade barnmorskorna väljer att inte arbeta över sommaren.

Det är samma visa år efter år. Men jag blir orolig, tänk om vi ser början på någonting annat nu. Att vi har svårt att få nya barnmorskor och att de gamla och erfarna väljer att sluta.


Om bristen på barnmorskor.

– Det är samma visa år efter år. Men jag blir orolig, tänk om vi ser början på någonting annat nu. Att vi har svårt att få nya barnmorskor och att de gamla och erfarna väljer att sluta, säger Mia Ahlberg.

Släcker små bränder

Det som sker nu är att man lägger ner enheter i exempelvis Karlskrona eller Sollefteå över sommaren. Det blir kortsiktigt ekonomiska lösningar på en vård som behöver betydligt mer långsiktigt tänk, menar Mia Ahlberg. Hon anser därför att landstingspolitikerna borde kunna sätta en standard för lägst okej vård. Där målvärden sätts upp för vad kvinnor få i samband med graviditet och förlossning.

– Det borde vara självklart. Det är rimligt att alla kvinnor ska ha en plats att föda på, en barnmorska, och att man efter önskemål får en vårdform med fokus på kontinuitet.

Regeringen har avsatt 400 miljoner kronor om året till förlossningsvården. Efterlängtade pengar som förhoppningsvis kan starta förbättringsarbeten, enligt Mia Ahlberg. Samtidigt anser hon att tillskottet inte kommer åt själva grundproblemet. Eftersom pengarna är tidsbegränsade fram till 2018, och heller inte får generera kostnader efter det, kan pengarna exempelvis inte kan gå till att öka personalstyrkan.

– Man släcker små bränder. Eller ibland tänker jag att man inte släcker utan snarare sätter en lampa på dem och belyser vad som är problemet utan att ta fram en lösning.

Stort behov av översyn

Mia Ahlberg efterfrågar därför en översyn av hela förlossningsvården, något som inte har gjorts på 70 år. En utredning skulle behöva titta på de mest akuta behoven, tillgång till förlossningsplatser exempelvis, och hur vården bäst borde drivas. Mia Ahlberg efterfrågar också en vård som inte utgår i samma utsträckning efter sin egen organisation, utan har ett större fokus på patienten.

– Jag tror man behöver titta över svensk förlossningsvård, titta över demografi, befolkningstillväxt, vilken typ av vård man tycker att kvinnor ska få. Med fokus på kvinnors önskemål helt enkelt. Problemen ser ju olika ut. I storstäderna har vi många sjukhus som inte verkar räcka till. I andra delar av landet handlar det om avstånd. Hur långt ska en kvinna ha till ett förlossningssjukhus? Vad är rimligt? säger hon.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00