”Använd pengarna till fler barnmorskor”

BUDGETLÖFTE. Förlossningsvården får dela på en halv miljard kronor. För Barnmorskeförbundets ordförande Mia Ahlberg är det självklart vad de extra pengarna måste användas till: barnmorskor.

Mia Ahlberg, ordförande Barnmorskeförbundet.
Mia Ahlberg, ordförande Barnmorskeförbundet.
Johanna Alskog

– Det är absolut nödvändigt att rikta pengarna specifikt mot ökad bemanning med barnmorskor, inte med annan kompetens, säger Mia Ahlberg till Altinget om de 500 miljoner kronor som regeringen har lovat för att förstärka landets förlossningsvård.

Den halva miljarden ingår i en budgetöverenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet och ska ingå i vårändringsbudgeten. Det är utöver satsningen på förlossnings- och kvinnovården i budgetpropositionen för 2017: 400 miljoner kronor per år under perioden 2017-2019.

Risk att fler slutar

Det finns starka skäl att lägga de extra medlen på just barnmorskor, inte undersköterskor eller annan personal, enligt Mia Ahlberg. Sverige har fantastiska siffror för förlossningsvården, ett resultat som bygger på kunniga barnmorskor.

– Anställer man fler med annan kompetens. Då blir det bara för barnmorskorna att springa mellan och göra medicinska bedömningar. Då blir det ännu fler som slutar, säger Mia Ahlberg.

De som inte jobbar som barnmorskor gör det för att de vill ha rimligare arbetsförhållanden.

Mia Ahlberg, ordförande Barnmorskeförbundet

Men finns det några barnmorskor för landstingen att anställa?

– De finns, men de är någon annanstans. De är konsulter, de anordnar kurser, de jobbar i Norge, de jobbar deltid. Ger man dem en bättre arbetsmiljö, då kommer fler tillbaka och fler kommer gå upp och jobba heltid.

Två olika problem

Svensk förlossningsvården har två problem, enligt Mia Ahlberg. Det ena är för få barnmorskor i tjänst, det andra är platsbrist.

– Det innebär en enorm press när man som barnmorska sitter i telefonen och inte kan ta emot en kvinna som ska föda, för man inte har någon plats. I dag pressar man allt till bristningsgränsen. En kvinna föder, en ny kommer in direkt efter. Det finns ingen luft i systemet.

Situationen i förlossningsvården har förändrats under de senaste fem-tio åren, enligt Mia Ahlberg som säger att man håller på att nå en kritisk gräns.

– Det har absolut förändrats. Stockholm växer varje år, men förlossningsvården har inte byggts ut i motsvarande omfattning. Nu är det konstant högt tryck. Det är maxat. Vi älskar våra jobb, vi har fina siffror. Men många erfarna slutar under de kommande åren, de nyutexaminerade vill inte jobba inom förlossningsvården. Vi måste vänta en sorts trend.

Enkelt locka tillbaka barnmorskor

Enligt Mia Ahlberg är det ett relativt enkelt recept som gäller för de landsting som vill locka tillbaka de barnmorskor som har lämnat yrket eller som gått ner i tid: En bemanning som innebär en barnmorska per aktivt födande kvinna plus en rimlig lön.

– De kommer att komma tillbaks. Give them an offer they can´t refuse. Barnmorskor älskar sitt jobb, säger hon.

Nyligen kom en rapport från Socialstyrelsen som visar på stora skillnader mellan olika landsting kring förlossningsvården, exempelvis Stockholms läns landsting ligger högt vad gäller både akuta kejsarsnitt och allvarliga bristningar.

– Stockholm är ett exempel där man inte hinner jobba med förändringsarbetet, det är min slutsats. Det är inte så att vi pratar om det, bristningar. Det gör vi hela tiden, säger Mia Ahlberg.

Det återstår nu att se hur landstingen väljer att använda tillskottet som regeringen utlovar. Av de tidigare pengarna har alldeles för mycket gått till olika utvecklingsprojekt, enligt Mia Ahlberg.

Tillfälliga pengar ger inte personal

Men risken är stor att även de nya pengarna kommer att gå till utvecklingsprojekt. I alla fall enligt Fredrik Lundgren (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet i Sörmlands landsting. Det beror på att det är tillfälliga pengar.

– Det är engångpengar. Det är osannolikt att det leder till personalförstärkningar, säger han till Altinget.

Vad ska man då ha pengarna till?

– Det kan gå till enskilda utbildningssatsningar och projekt, säger Fredrik Lundgren som ändå menar att det är välkomna pengar.

– Det är det i allra högsta grad. Men vi hade helst sett att de var långsiktiga.

Vad gäller läget för förlossningsvården i Sörmland så är läget under kontroll, enligt Fredrik Lundberg.

– Vi har en fungerande verksamhet. Vi har lite svårt att rekrytera barnmorskor, men ligger rätt bra till med nyckeltal. Vårt stora problem inom sjukhusvården i Sörmland är att vi har problem med överbeläggningar, säger han.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00