Närmast mitten vinner Almedalen

PÅVERKAN. Vem har ett finger med i nästan varje vårdpolitisk syltburk i Almedalen? Altinget har svaret – personerna i mitten av Altingets maktkluster.

Ola Hjalmarsson

Det finns några personer som är med vid så många seminarier och debattpaneler under Almedalen att man kan frukta för deras allmänna hälsa. Det är personer som är sammankopplade med en stor del av den övriga vårdpolitiska sfären i Altingets graf, eller maktkluster om man så vill.

Sen finns det andra som inte har en lika central roll, utan svävar en bit utanför. Några av de riktigt upptagna personerna i Almedalen är ganska förväntade namn, det är bara att ge sig in i mitten på grafen och se efter.

Inflytande eller makt

Att vara med på väldigt många håll under den svenska politikens viktiga sommarhögtid, Almedalsveckan, är naturligtvis ett mått på inflytande i vårdpolitiken. Men de med stor reell makt – är i regel mer sparsamma med sina framträdanden.

Läs nedan hur grafen fungerar. Se hur de vårdpolitiska arrangemangens deltagare hänger samman, eller klicka och byt till något helt annat politikområde.

 

Hur interagerar jag med grafen?

  • Varje cirkel representerar en person. Linjerna mellan personerna representerar ett evenemang (till exempel seminarium eller debatt) som båda personerna deltagit i.
  • Håll musen över en person för att få reda på vem det är.
  • Personens färg representerar det ämnesområde som hen deltagit i flest evenemang inom. En person som deltagit i flest evenemang inom "Energi" är till exempel mörkblå.
  • Med hjälp av de stora cirklarna till vänster kan du välja mellan olika ämnesområden. Klicka på en cirkel för att byta ämne.
  • När du håller musen över ett ämne markeras de personer som har taggats med ämnet.
  • Klicka och dra i en person för att se hur stor dragkraft personen har.
  • Vissa ämnesområden innehåller många personer och det kan därför ta ett tag innan grafen hamnar i jämvikt och alla personer blir stilla. Grafen fungerar bäst på desktop.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00