Debatt: Universitetsrektor lästes allra mest

MEST LÄSTA. "Förslagen andas ytterligare styrning från staten" – så lyder rubriken på det gångna riksdagsårets mest lästa debattartikel. Se listan med de fem mest lästa debattartiklarna.

1. Eva Åkesson: Förslagen andas ytterligare styrning från staten

Det är svårt att få ihop budskapen när regeringen ena stunden talar om vikten av kvalitet, om långsiktighet och förtroende, och i den andra går i motsatt riktning, skriver Uppsala universitets rektor Eva Åkesson, som är kritisk till Landsbygdskommitténs förslag.

2. Erik Blom: Trygghet och studiero – en förutsättning för lärande

För att kunna skapa trygghet och studiero i klassrummen måste lärarutbildningen fokusera mer på ledarskapet i klassrummet och lärare måste känna sig trygga i att ingripa i ordningssituationer, menar Erik Blom, tidigare ledamot i Skolkommissionen.

3. "Regeringen behöver agera för folkhögskolornas framtid"

Regeringen behöver se över förutsättningarna för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna ta del av folkhögskolans utbildningar. Saknas förutsättningar för människor att kunna studera i den skolform de vill och har behörighet för, bryter samhället mot mänskliga rättigheter, skriver Handikappförbundens Stig Nyman med flera.

4. SKL: Lokala satsningar behövs för att stärka ledarskapet

Det finns ingen enkel nationell lösning för att förbättra förutsättningarna för rektorer. Istället krävs att lärare, skolledare och huvudmän tillsammans ser över vad som behövs förbättras i den lokala styrkedjan, menar Per-Arne Andersson på SKL.

5. "Låt inte det svenska musikundret bli en parentes i historien"

Kulturskolan har varit avgörande för många musikers och artisters framgångar och även framtidens utövare måste få de nödvändiga förutsättningarna att nå en hög professionell nivå, skriver Musikerförbundet om Kulturskoleutredningens förslag.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00