Ungern riskerar EU-böter för utbildningslag

EU-kommissionen oroas över Ungerns nya utbildningslag som kan stänga det Soros-finansierade universitetet och regeringens senaste Stoppa Bryssel-kampanj. Det kan strida mot EU:s regler och Kommissionen kan svara med böter.

Foto: © European Union , 2017 / Source: EC - Audiovisual Service / Photo: Georges Boulougouris
Andreas Liljeheden

De senaste händelserna i Ungern stod i fokus idag på EU-kommissionens veckomöte. Den nya utbildningslagen som sägs vara utformad för att stänga ner det Soros-finansierade universitetet i Budapest liksom migration och diskriminering av romer var alla ämnen som var uppe på agendan. Kommissionen analyserar just nu om landets agerande strider mot EU:s lagstiftning och besked väntas de kommande veckorna.

– Kommissionen ska överväga nästa steg i slutet av april, sa Kommissionens förste vice ordförande, Frans Timmermans, på dagens presskonferens i Bryssel.

Förra veckan godkände det ungerska parlamentet en ny lag där man bland annat kräver att universitet som finansieras med utländska medel ska bedriva utbildning även i sina hemländer. Lagen sägs vara ämnad för att slå ner på yttrandefrihet och liberala värderingar och specifikt för att stänga ner Central European University i Budapest som grundades och finansieras av den ungersk-amerikanska finansmannen George Soros.

Premiärminister Viktor Orbán och hans styrande parti Fidesz säger sig vilja försvara landet mot liberala krafter som Soros, som man menar vill överösa landet med illegala migranter.

Universitetet har ungefär 1400 studenter från över hundra länder. Under helgen demonstrerade tusentals människor i den ungerska huvudstaden och de uppmanade presidenten att inte skriva under den nya lagen. Presidenten valde trots det att underteckna lagen igår.

– Självklart kan det finnas legitima anledningar att säkerställa öppenhet när det gäller finansiering (av universitet). Men alla åtgärder måste vara proportionella och de får inte skapa otillbörlig diskriminering, sa Frans Timmermans som också drog paralleller till Ungern under kalla kriget.

Stoppa-Bryssel-kampanj

Kommissionen tittar också på regeringens senaste kampanj med titeln Låt oss stoppa Bryssel! Det är en nationell konsultation där man söker stöd för att stoppa beslut fattade på EU-nivå som den ungerska regeringen motsätter sig.

Kommissionen ställer sig undrande till kampanjen. Man pekar på att premiärminister Orbán var med under EU:s 60-årsfirande i Rom nyligen där samtliga ledare undertecknade en deklaration vilken innehöll många vackra ord som demokrati, solidaritet, starka värderingar och mänskliga rättigheter.

– Det är svårt att förstå vart den ungerska regeringen är på väg. Om han (Viktor Orbán) skriver under den deklarationen och sen åker hem och säger stoppa Bryssel! Jag menar, vad tusan är det som pågår, sa Timmermans.

Kommissionen kommer dock inte ge någon rekommendation till Ungern som man har gjort med Polen som också trilskas när det gäller att införa lagar som ligger i linje med EU:s regelverk och värderingar. Skillnaden mellan Polen och Ungern är, enligt Timmermans, att de trots allt kan ha en politisk dialog med den ungerska regeringen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00