Senfärdigt besked om rektorsutredningen

Regeringen har inte gått vidare med rektorsutredningen som kom får två år sedan. Nu meddelar Gustav Fridolin (MP) att förslagen är otillräckliga.

Tannaz Edalat

När rektorsutredningen kom för två år sedan fanns det förslag på hur rektorernas ledarskap skulle stärkas. Utredningen visade bland annat att endast 13 procent av rektorernas tid lades på det pedagogiska ledarskapet, resten ägnades åt det administrativa. Något som utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) såg allvarligt på då.

– Vi vet att i de bästa skolsystemen i världen ägnar rektorer ungefär hälften av sin arbetstid till direkt pedagogiskt ledarskap, sade Fridolin till Skolvärlden.

Förslaget som utredningen hade var att åtgärda detta med ny obligatorisk fördjupningsutbildning och flera andra utbildningsinsatser.

Samma kritik som för två år sedan

Då menade remissinstanserna, bland annat Bo Joansson på Lärarnas riksförbund, att utredningen hade korrekta beskrivningar av problemen men felaktiga eller otillräckliga lösningar.

Samma linje är utbildningsministern inne på när han i dagarna fick frågan om hur regeringen kommer gå vidare med förslagen.

– Det var tydligt på remissutfallet på rektorsutredningen att man tyckte att analysen var djup och klok och jag delar den också, men att förslagen på lösningar inte riktigt svarade upp mot analysen, säger Fridolin till Altinget.

"Behövs ett större grepp"

Utbildningsministern ser positiva steg i rätt riktning men saknar ett helhetsgrepp.

– Jag tror att det är bra med till exempel de ändringar av rektorsutbildningen, befattningsutbildningen för rektorer, som rektorsutredningen föreslog. Vi tittar på det i ett större sammanhang, vilka förändringar man bör göra. Att det behövs ett större grepp var tydligt i till exempel skolkomissionens förslag.

 

Nämnda personer

Gustav Fridolin

Svensk- och temalärare Stadsmissionens folkhögskola, rektor Cogitoakademin
Fil. kand i mellanösternkunskap (Stockholms uni., 2009), yrkesexamen som folkhögskolelärare (Linköpings uni., 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00