Närmast mitten vinner

PÅVERKAN. Vem blir hetast i Almedalen när det gäller utbildningspolitiken? Svaret är: Personerna i mitten i Altingets maktkluster.

Mattias Croneborg

På söndag drar Sveriges största politikjippo igång. Som tidigare är skolan ett av de större ämnena under Almedalsveckan. De som år efter år kommer till Almedalen för att påverka politiker är fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna. Även många av lärosätena arrangerar seminarier där målet är att påverka politikerna. I Altingets maktkluster är det också ministrarna, ledarna för fackförbunden, politikerna i utbildningsutskottet som är i centrum. De är med på arrangemang där de andra medverkande också är hett eftertraktade.  

 

 

Grafik: Ola Hjalmarsson

                     

Fakta
Hur använder jag grafen?
  • Varje cirkel representerar en personLinjerna mellan personerna representerar ett evenemang (till exempel seminarium eller debatt) som båda personerna deltagit i.
  • Håll musen över en person för att få reda på vem det är.
  • Personens färg representerar det ämnesområde som hen deltagit i flest evenemang inom. En person som deltagit i flest evenemang inom "Energi" är till exempel mörkblå.
  • Med hjälp av de stora cirklarna till vänster kan du välja mellan olika ämnesområdenKlicka på en cirkel för att byta ämne.
  • När du håller musen över ett ämne markeras de personer som har taggats med ämnet.
  • Klicka och dra i en person för att se hur stor "dragkraft" personen har.
  • Vissa ämnesområden innehåller många personer och det kan därför ta ett tag innan grafen hamnar i "jämvikt" och alla personer blir stilla. Grafen fungerar bäst på desktop.

Men även företag och kommuner står på listan av de närmare 300 arrangemangen om utbildning och utbildningspolitik. Ofta är det en annan typ av seminarier och arrangemang än hur-vänder-vi resultaten-i-skolan-seminarierna som är i mitten av klustret. Malmö stad är en kommun som lägger resurser på att synas i Almedalen.

Malmö har haft ett enormt tryck på skolorna till följd av den stora flyktingvågen i höstas. Nu vill Malmö dela med sig av erfarenheterna under Almedalen i nästa vecka.

– Vi vill vara med i debatten, säger Eva Ahlgren, arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör på Malmö stad, till Altinget.

Lära och lära ut

Eva Ahlgren tror att andra kan lära från Malmö men också att Malmö har kunskaper att hämta hos andra huvudmän. Men en anledning till att satsa stort i Almedalen är att försöka påverka politiker på riksnivå.

– Vi vill väcka opinion på viktiga områden som kompetensförsörjning och digitalisering. 

Malmö stad är en av de kommuner som tagit emot flest flyktingar på senare tid. De har också organiserat om i kommunen och har lämnat stadsdelsindelning i förmån för indelning i skolan utifrån förskola, grundskola och gymnasium.

– Vi är nöjda med de som medverkar, säger hon.

Namn som finns i mitten

Bland namnen som medverkar kan nämnas Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket, Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, alltså namn som alla är nära mitten i maktklustret. 

På företagssidan finns många IT-bolag representerade. De hoppas kunna påverka dagordningen på vilket sätt skolan ska digitaliseras. 

Ett av företagen som satsar hårt i Almedalen är Atea. Företaget levererar bland annat datacenter, nätverk, lösningar för datalagring.

– Vi levererar IT-lösningar till kommuner. Det känns naturligt för oss med Almedalen, säger Elisabeth Nore, PR- och kommunikationsansvarig på Atea, till Altinget.

Lära med appar och robotar

Atea ska arrangera seminarier och workshops om virtual reality i skolan, om robotar och appar för lärande och vad modern programmering kan handla om.

– Syftet är att lyfta in IT i skolan, säger Elisabeth Nore.

Av veckan hoppas hon att Atea kan komma i kontakt med så många politiker som möjligt.

– Vi är extremt närvarande ute i landet. För oss är kommunpolitiker enormt viktiga. Ju fler vi kan träffa desto intressantare, säger hon.

Elisabeth Nore berättar att för att kunna få skolor att ta till vara IT-lösningar har Atea anställt lärare och rektorer som kan lära skolor att använda IT-lösningar på ett effektivt sätt  


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00