Moderaterna går vidare med förslag om tre terminer

LÄSÅR. Moderaterna vill gå vidare med förslaget att göra Stockholm till pilotkommun med tre terminer i skolan. Det skulle vara utvalda skolor så att man kan jämföra med andra liknande skolor i Stockholm, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr.

Anna König Jerlmyr (M) vill testa med tre terminer i några av Stockholms skolor. Tanken är att det sedan ska införas i hela landet.
Anna König Jerlmyr (M) vill testa med tre terminer i några av Stockholms skolor. Tanken är att det sedan ska införas i hela landet.Foto: Bild: Moderaterna
Mattias Croneborg

För ett drygt år sedan kom Moderaterna med förslaget att göra om skolans terminssystem. I stället för ett långt sommarlov och två terminer ska lovet kortas och man inför tre terminer. Dels för att underlätta för familjer som kan ha svårt att hantera spå lång ledighet för barnen, speciellt de i mer socioekonomiska utsatta grupperna. Dels för att forskning visar att de elever som kommer från studieovana hem förlorar mest på långa lov. Barn från familjer där föräldrarna är mer välutbildade läser mer och gör andra mer ”lärande” aktiviteter på loven, jämfört med barn till föräldrar som är mindre utbildade.

Anna König Jerlmyr, gruppledare och oppositionsborgarråd i Stockholms stad, föreslog att Stockholm stad skulle bli pilotkommun med försöksverksamhet

Sommarskolor inte tillräckligt

Förslaget är ute på remiss och en del svar har kommit in som är försiktigt positiva till idén.

­– IFAU ger stöd för att ökad undervisningstid leder till förbättrade kunskapsresultat, säger Anna König Jerlmyr till Altinget

Andra som förvaltningarna på Stockholms stad har svarat att sommarskolorna har syftet att fånga upp de som riskerar att halka efter.  

– Lovskolor är bra, säger, Anna König Jerlmyr, men hon tycker inte att det är tillräckligt.

Förslaget har kritiserats för det blir fler undervisningsdagar och därmed kommer det att spä på lärarbristen ytterligare. Anna König Jerlmyr anser att det är att slå in öppna dörrar.

– Jag lyfte det redan i förslaget. Det fungerar inte utan att öka läraryrkets attraktivitet, säger hon.

Ett system med tre terminer ligger alltså tidsmässigt en bit bort. Men det hindrar inte att Stockholm relativt snart skulle kunna vara en försöksmodell, där några, inte alla skolor, är med i försöket

– Det skulle vara utvalda skolor så att man kan jämföra med andra liknande skolor i Stockholm så att försöket går att utvärdera säger hon.

Även i högskolan

Moderaterna vill ha treterminssystem ända upp i högskolan. Även socialdemokraterna har förslagit tre terminer för högskolan, men det var 2013 och det är inget som partiet hittills har drivit i regeringsställning.

Både Stockholms stad och rikspolitiken har ett rödgrönt styre. Anna König Jerlmyr menar att det satt spår i Stockholms skolor.

– Satsningarna på lärarnas löner har blivit mindre, säger hon.

König Jerlmyr menar att när Alliansen styrde låg löneökningarna för lärare över riksgenomsnittet medan det nu ligger under. Regeringens nationella satsningar för lärarlöner, lärarlönelyftet, räcker inte till.

– Det är 2000 till 3000 kronor mer i månaden som en engångsåtgärd. Det är inte tillräckligt.  

Hon exemplifierar med förskolan där Stockholm stad bara i år kommer att behöva anställa 600 förskollärare. Enligt König Jerlmyr är det lika många som kommer att utbildas i hela Stockholmsregionen. 

Hon anser också att de rödgröna i Stockholm inte tillåter skolor som fungerar bra att växa.  Om Moderaterna åter tar makten i Stockholm hoppas hon kunna införa ett aktivt skolval i kommunen.

Anna König Jerlmyr är självkritisk och tycker att Moderaterna tidigare inte drivit skolfrågorna tillräckligt hårt.

– Vi måste göra vår hemläxa. Det är dags att Moderaterna får en tydlig skolpolitik. Vi ska ta matchen mot Socialdemokraterna.

Nämnda personer

Anna König Jerlmyr

Tidigare kommunstyrelsens ordförande (M) Stockholms stad
Affärsadministration (Uppsala uni., 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00