Debatt

M-ledamöter: Slopa kampanjförbudet i skolan

DEBATT. Skolan spelar en viktig roll när det gäller att väcka unga människors politiska medvetande. Därför bör regeringen verka för att öka ungdomsförbundens möjlighet att få möta och samtala med elever i skolan, skriver de riksdagsledamöterna Jesper Skalberg Karlsson (M) och Sofia Fölster (M).

Jesper Skalberg Karlsson (M) och Sofia Fölster (M)
Jesper Skalberg Karlsson (M) och Sofia Fölster (M)Foto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Jesper Skalberg Karlsson (M), riksdagsledamot

Sofia Fölster (M), riksdagsledamot

Skolan är en viktig arena när Sveriges unga ska forma sin världsbild och lära sig om det demokratiska samhället. Tidigare har skolan också varit en naturlig tummelplats för politiska idéer, och inte sällan är det i skolan ett intresse för politik och påverkan väcks. Det är viktigt – inte bara för de politiska partiernas återväxt och medlemstal, utan ytterst för den representativa demokratin.

Färre kontaktytor med politiken

Idag ser vi tyvärr en trend där allt färre unga kommer i kontakt med de politiska partierna och deras ungdomsförbund. Det är till följd av att många skolor, efter beslut av rektor, tillämpar kampanjförbud. Därigenom förlorar elever möjligheten att debattera, ställa frågor och granska de politiska partiernas politik. Kort sagt ett hårt slag mot det demokratiarbete skolan har som uppdrag att värna.

Riktlinjer stoppar odemokratiska organisationer

En vanlig förevändning när det gäller just kampanjförbud rör de odemokratiska organisationer som på vissa orter försöker kapa det politiska samtalet och sprida hatbudskap i skolan. Att tillåta sådana arrangemang är varken önskvärt ur samhällets perspektiv eller okomplicerat för en enskild rektor att värja sig mot. Det är däremot ett problem som kan lösas genom nationella riktlinjer från Skolverket, om regeringen ger myndigheten det uppdraget.

Det är också tydligt att det uteblivna politiska samtalet i skolan leder till att diskussionerna tas i andra forum. Idag är det forumet oftast internet, där desinformation och hårt vinklade budskap riskerar ta över när de står oemotsagda. Sådan likriktning och propaganda bör inte vara den enda kontakt Sveriges unga får med politiken.

Välkomna politiskt engagemang

Skolan skall vara en plats för kunskap och bildning. Då krävs det att det politiska samtalet får praktiseras och att elever får stöta och blöta idéer mot ungdomsförbunden och varandra. Det är viktigt för att motverka okunskap och distansen mellan unga och demokratin.

Kort sagt är det dags att ta bort välmenande men missriktade krokben mot det demokratiska samtalet, för att istället välkomna ungas politiska engagemang i skolan. 

Dokumentation

Debatt på Altinget

Vill du delta i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]


Nämnda personer

Jesper Skalberg Karlsson

Riksdagsledamot (M), förbundsordförande Moderaterna Gotland, ledamot (M) SKR:s beredning om tillväxt och regional utveckling
Industriell ekonomi (KTH, 2014)

Sofia Fölster

Engagement Manager McKinsey
Ekonomi (Handelshögskolan i Stockholm)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00