Altinget inleder debatt om lärarbristen

DEBATT. Det blir allt fler elever i den svenska skolan. Samtidigt kommer många lärare att gå i pension eller sluta av andra anledningar de kommande åren. Var med och debattera en av samhällets största utmaningar.

Foto: Mikael Gustavsen/Arbetsmiljöverket

Svenska skolan hotas av en akut lärarbrist. Regeringen har visserligen ökat antalet platser på lärarutbildningen och infört flera andra sätt för personer som saknar lärarutbildning att snabbare kunna komma in i yrket. Men det är långt ifrån tillräckligt. Altinget inleder ett tema med debatt om lärarbristen.

Hur ska Sverige snabbt få in fler lärare i skolan? Kan utbildning effektiviseras på annat sätt? Kort och gott, hur ska vi kunna upprätthåll Sverige som kunskapsnation.

Först ut i debatten är de två stora lärarfacken.

Lärarnas Riksförbund: Om viljan finns kan lärarbristen lösas

Lärarnas löner måste upp till nivåer som visar att utbildning lönar sig. Samtidigt måste nya vägar prövas för att snabbt få in fler lärare i skolan, skriver Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund, och ger en rad konkreta förslag på åtgärder för att lyckas med ett attraktivt läraryrke.

Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet: Vi lärare vet hur man löser lärarbristen

Läraryrket måste bli ett attraktivt framtidsyrke, och för att det ska lyckas måste lärare få större makt över sin egen yrkesutövning, mer tid till undervisning och högre löner, menar Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand.

 

Dokumentation

Debatt om lärarbristen

Är du sakkunnig i utbildningsfrågor? Var med i debatten om hur vi motverkar lärarbristen, kontakta Amanda Bergland på [email protected]


Nämnda personer

Johanna Jaara Åstrand

Förbundsordförande Sveriges lärare
Lärare (Umeå uni. 1996)

Åsa Fahlén

Förbundsordförande Sveriges lärare
Gymnasielärare (Lunds uni. 1997)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00