Alltför positiv bild av programmet för energieffektivisering

År 2005 infördes ett särskilt statligt program för energieffektivisering inom energiintensiv industri, PFE, som medför en skattelättnad på totalt cirka 150 miljoner kronor per år. Riksrevisionens granskning visar att det är tveksamt om programmet har lett till betydande energieffektiviseringar. De är sannolikt lägre än vad regeringen och Energimyndigheten redovisat.

Många svenska industriföretag ingår i EU:s system för handel med utsläppsrätter, där utsläppen redan är bestämda genom ett utsläppstak till 2020. Därför leder exempelvis program för energieffektivisering inte till verkliga utsläppsminskningar på EU-nivå när de riktas till företag i handelssystemet.

– Regeringen och Energimyndigheten har gett en alltför positiv bild av effekterna av programmet för energieffektivisering. Energianvändningen i de företag som ingår i programmet har inte minskat mer än i andra företag. Detta är viktigt att ta med i bedömningen vid utformningen av program för energieffektivisering, säger riksrevisor Claes Norgren.

Om riksdagen beslutar om ett nytt program för energieffektivisering behöver regeringen bland annat förtydliga målet för ett sådant program. Energimyndigheten behöver förbättra sina analyser och sin rapportering av PFE. Den behöver också förbättra kontrollen och tillsynen av de åtgärder som PFE-företagen redovisar att de genomför. Regeringen behöver samlat analysera hur olika klimat- och energimål påverkar varandra och i vilken utsträckning de skapar incitament för företagen att minska utsläppen.

 Fakta

Industrin står för en stor del av Sveriges utsläpp av växthusgaser och för mer än en tredjedel av den slutliga energianvändningen i Sverige. Energiintensiva företag som använder el i tillverkningsprocessen kan delta i programmet för energieffektivisering, PFE. I utbyte befrias företagen från elskatt för fem år i taget. De deltagande företagen står för cirka 75 procent av industrins totala energianvändning. Programmet i dess nuvarande form kommer att avslutas 2014. EU:s system för handel med utsläppsrätter är en åtgärd för att minska koldioxidutsläppen från förorenande anläggningar inom EU.


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar