Åtgärder krävs för att förbättra EU:s system för handel med utsläppsrätter

Granskningen har genomförts av de nationella revisionsorganen i Danmark, Finland, Lettland, Litauen, Norge, Polen och Sverige. För Sveriges del bygger granskningen på tre tidigare publicerade granskningsrapporter om Sveriges nationella utsläppsrätter, klimatinsatser i andra länder samt klimatrelaterade skatter.

Granskningen visar att EU:s utsläppshandelssystem har tillämpats i enlighet med gällande regelverk, men fler länder borde överväga att använda sitt nationella handlingsutrymme för att öka systemets effekter. Vidare har möjligheterna till klimatinsatser utomlands genom CDM- och JI-projekt inte utnyttjats fullt ut. Den gemensamma granskningen har också visat på svagheter i riskhanteringen hos köparländerna. Vissa länder, däribland Sverige, har infört tillfälliga åtgärder mot momsbedrägerier i samband med handeln med utsläppsrätter, men en heltäckande och långsiktig lösning saknas ännu.

– Regeringen bör använda Sveriges nationella handlingsutrymme och verka för ett effektivare handelssystem. Exempelvis har Sverige inte ställt krav på hur företagens försäljningsintäkter från utsläppsrätter får användas, säger riksrevisor Claes Norgren.

Åtgärder för att begränsa förekomsten av för stora mängder utsläppsrätter måste finnas på plats och regeringarna behöver använda sitt nationella handlingsutrymme för att öka effekterna. För att minska riskerna för momsbedrägerier är samarbete mellan skattemyndigheter i olika länder viktigt. Förenklade förfaranden för klimatinsatser utomlands (CDM) bör övervägas för att snabbare få resultat av olika klimatprojekt. Det är också viktigt att köparländerna gör tidiga riskanalyser för att säkerställa att tillräckligt antal utsläppskrediter totalt levereras för att nå målen.

 Fakta

EU:s handelssystem för utsläppsrätter syftar till att minska koldioxidutsläppen från anläggningar inom EU. Utsläppskrediter kommer från så kallade CDM- och JI-projekt som syftar till att minska utsläppen genom projekt i andra länder. En utsläppskredit är en typ av utsläppsrätt och motsvarar ett ton minskade utsläpp. Utsläppsminskningarna utomlands kan sedan tillgodoräknas det egna landet.


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar