Sverige begär stöd från EU om flyktingar

MIGRATION. Regeringen vill att asylsökande som finns i Sverige ska fördelas på andra EU-länder. En formell begäran kommer nu att skickas till EU-kommissionen. Sverige får också stöd av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

<br>Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och statsminister Stefan Löfven.<br>

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och statsminister Stefan Löfven.
Per-Anders Sjögren

– Den nuvarande situationen är inte hållbar. Sverige har inte förmågan att ta emot människor på det sätt som vi vill och som vi brukar göra. Vårt mottagningssystem är överbelastat, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens tillsammans med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Beslut på torsdagen

Stefan Löfven meddelade att regeringen på torsdagens regeringssammanträde kommer att besluta om en begäran att omfördela migranter från Sverige till andra medlemsländer i EU.

Att Sverige ska begära att få vara med i EU:s system för att omfördela flyktingar är en följd av den migrationspolitiska uppgörelsen mellan regeringspartierna och den borgerliga alliansen tidigare i höstas.

– Begäran kommer därefter att sändas till kommissionen och jag har en pågående diskussion med ordföranden Jean-Claude Juncker kring detta, sade Löfven.

Både Löfven och Donald Tusk underströk att alla EU-länder måste var redo att ta ansvar och fördela bördan.

– Jag är redo att stödja det svenska initiativet, även om det inte är jag som ska fattar beslutet, sade Donald Tusk.

Beslut i ministerrådet

Det handlar om totalt 54 000 personer som enligt ett tidigare EU-beslut kan bli föremål för omfördelning bland EU-länderna. Den ursprungliga tanken var att den kvoten var förbehållen Ungern, men då landet inte vill delta i systemet kan övriga EU-länder ansöka om att få ta del av den. Samtidigt krävs ett beslut i ministerrådet för att Sverige ska få vara med i systemet.

Tidigare har EU:s ministerråd beslutat om en omfördelning av totalt 160 000 personer som finns i flyktingläger i Italien och Grekland. Men hittills har detta inte varit framgångsrikt och bara ett mycket litet antal har placerats i andra EU-länder, enligt EU-kommissionen.

 

Nämnda personer

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00