Lättläst sajt om politik lever vidare

MEDIA. Kulturdepartementet skjuter till pengar till nyhetssajten ”Alla väljare”. Därmed kan produktionen fortsätta. Men verksamheten flyttas från stiftelsen Centrum för lättläst till Myndigheten för tillgängliga medier.

Alice Bah Kuhnke
Alice Bah Kuhnke
Mattias Croneborg

– Jag och redaktionen är oerhört glad för våra läsare skull, säger Malin Crona till Altinget. Malin Crona är chefredaktör på tidningen 8 Sidor. Det är redaktionen på 8 Sidor som har drivit och utvecklat Alla väljare. Både 8 Sidor och Alla väljare är en del i statens satsningar på nyhetsförmedling på lättläst svenska.

Alla väljare – www.allaväljare.se – vänder sig till de som behöver lättlästa nyheter och vill ta del i samhällsdebatten, exempelvis personer med svenska som andraspråk, otränade läsare eller personer med en funktionsnedsättning. Detta är grupper som traditionellt har lägre valdeltagande än övriga röstberättigade.

Nyheter under supervalåret

Centrum för lättläst har drivit hemsidan "Alla väljare" med lättläst valinformation inför valet till Europaparlamentet samt inför valen till kommun, landsting och riksdag 2014.

Regeringen bedömer att satsningen har varit framgångsrik. "För att öka möjligheten för personer med lässvårigheter att tillgodogöra sig information och ta del av den politiska debatten under mellanvalsperioden är det enligt regeringen viktigt att fortsätta detta arbete", skriver kulturdepartementet i ett pressmeddelande. 

MTM tar över 

Det är angeläget att den politiska debatten når alla medborgare, både inför och mellan val.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Den tidigare regeringen föreslog i våras, att Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) ska ta över nyhetstidningen 8 sidor och att produktionen skulle läggas ut på entreprenad genom offentlig upphandling. Men protesterna mot detta har varit många. Och på uppmaning av riksdagen har regeringen snabbutrett om 8 Sidor i stället skulle kunna bli en del av public service.

Den förra regeringen kom fram till att den regleringen av public service inte är förenlig med utgivningen av 8 Sidor.

Ny syn på lättläst

Men den nya regeringen har en annan syn på 8 sidor och nyhetsförmedling på lättläst svenska. I budgetpropositionen öppnar man för en kursändring. ”Regeringen anser att det är av stor vikt att utgivningens kontinuitet inte störs vid överflyttningen av Centrum för lättläst till MTM. Mot denna bakgrund anser regeringen att tidningen 8 SIDOR tillfälligt ska ges ut av MTM. Regeringen avser att noga följa 8 SIDOR:s situation och att utreda tidningens hemvist ytterligare.”

Dagens beslut om ”Alla väljare” som hittills varit en del av 8 Sidor kommenterar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) på följande sätt:

 – Det är angeläget att den politiska debatten når alla medborgare, både inför och mellan val. Uppdraget är en långsiktig åtgärd i regeringens arbete för ett högt och mer jämlikt valdeltagande.

MTM får nästan en halv miljon kronor för att fortsätta med verksamheten under 2015.

Dokumentation

Nämnda personer

Alice Bah Kuhnke

Europaparlamentariker (MP), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. statsvetenskap (Stockholms uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00