C hjälpte regeringen iland med förnybara elen

ELCERTIFIKAT. Regeringens lagförslag om en höjd ambitionsnivå för förnybar el har till slut passerat riksdagen – Centern slog sig fri och röstade med vänsterblocket.

Johanna Alskog

Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna är inte förtjusta i riksdagens beslut om en höjd ambitionsnivå för förnybar elproduktion genom elcertifikatsystemet, ett marknadsbaserat stödsystem som Sverige delar med Norge.

– Regeringen trycker ner elpriserna ytterligare. Det hade varit rimligare att hålla fast vid det som riksdagen har fattat beslut om, sade Moderaternas Lars Hjälmered.

– Det är en självkvävande elmarknad vi har, sade Mattias Bäckström Johansson (SD) som förespråkade att elcertifikatsystemet tvärtom helt fasas ut.

Andra försöket

Lagändringarna som krävs för att ändra i elcertifikatsystemet har suttit långt inne. Energiminister Ibrahim Baylan (S) tvingades i maj att dra tillbaka regeringens proposition när det stod klart efter näringsutskottets behandling att den inte skulle passera det parlamentariska nålsögat.

Fakta
Från 25 till 30 TWh
Det nya finansieringsmålet för elcertifikatssystemet höjs från 25 terawattimmar till 30 terawattimmar, till år 2020 jämfört med år 2002.

Om elcertifikat
Elcertifikat är ett ekonomiskt stöd för elproducenter.
För varje producerad megawattimme förnybar el kan producenterna få ett elcertifikat av staten. Elcertifikatet kan sedan sälja elcertifikaten på en öppen marknad. Elcertifikaten ger på så vis en extra intäkt till den förnybara elproduktionen. Köpare är aktörer med så kallad kvotplikt, främst elleverantörer.

Centerpartiet har visserligen från början gett sitt stöd till den höjda ambitionsnivån för förnybar el, och därmed skapat förutsättning för en riksdagsmajoritet, men satte sig rejält på tvären när regeringen gav Norge ett löfte om att begränsa de svenska skatteundantagen för egenproducerad el.

– Vi vill inte ha skatt när man bakar sitt eget bröd heller, sade Centerns Rickard Nordin vid riksdagsdebatten och konstaterade att besluten i riksdagens kammare kommer att fattas "med bitter eftersmak".

Regeringen stuvade om

Den bittra eftersmaken Nordin talar om är det faktum att Centern inte lyckades nå någon framgång vad gäller löftet till Norge om skattevillkoren för egenproducerad el. Regeringens lösning för att tråckla propositionen genom riksdagen blev helt enkelt att lyfta ur frågan om riksdagens bifall till det svensknorska avtalet – och i stället kila in den i budgetpropositionen.

Läs tidigare artiklar på Altinget om elcertifikaten och ambitionshöjningen för förnybar el

Regeringen tvingas backa om förnybart

Förvirring hos FP om skatt på förnybart

Osäker utgång för förslag om förnybart

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – RIKSDAGSBESLUT

Vad händer nu?

Ändringarna i lagen om elcertifikat träder i kraft den 1 januari 2016.

En förutsättning för att ändringarna ska kunna genomföras är att riksdagen godkänner en överenskommelse mellan Sverige och Norge. Punkten om godkännande av avtalet lyftes ur propositionen och lyftes i stället in i budgetpropositionen 2016, efter att Centerpartiet hotat med att inte ge sitt stöd till propositionen på grund av löftet om att begränsa skatteundantagen för förnybar el som finns med i det svensknorska avtalet.

Näringsutskottets betänkande (2015/16:NU6) Ambitionshöjning för förnybar el och kontrollstation för elcertifikatssystemet 2015



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00