Danstillstånd

Fråga 2016/17:1816 Danstillstånd

av Jenny Petersson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I Iran har träningsformen zumba blivit förbjuden. Zumba är en dansklass som är populär världen över. Rätten att dansa och röra sig fritt är inte en självklarhet överallt. I Sverige uppmuntras det till dans och rörelse redan på förskolan, men samtidigt krävs det fortfarande tillstånd för en spontandans på stan, på en pub eller restaurang (som saknar danstillstånd men som uppfyller alla andra krav på tillstånd, regler och kriterier). 

I Sverige kan en pub- eller restaurangägare som saknar danstillstånd straffas om gästerna spontant reser sig och dansar till musiken. Förra året uppmanade riksdagen regeringen att se till att tillståndskravet slopades. Men sedan dess har ingenting hänt för att ändra eller avskaffa danstillståndet i ordningslagen. Det verkar inte finnas någon ambition eller tidsplan från regeringens sida. Regeringen borde ta mer seriöst på tillkännagivandet från Sveriges riksdag och verkställa majoritetens beslut.

Danstillståndet är byråkratiskt, onödigt och förlegat. Om vi ska vara ett föregångsland för demokrati och mänskliga rättigheter men också förespråka vikten av ett hälsosammare liv bör regeringen agera i ärendet.

Men anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

En enig riksdag vill avskaffa danstillståndet. När avser ministern och regeringen att verkställa Sveriges riksdags beslut och avskaffa kravet på danstillstånd?


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar