Kommunal lantmäterimyndighet

Fråga 2016/17:1310 Kommunal lantmäterimyndighet

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Nyligen besökte jag kommunledningen i Ljusdal, där jag träffade den moderata kommunstyrelseordföranden Lars Molin. Vi pratade om vikten av regional utveckling och om vilka frågor som är viktiga för kommunen. En av frågorna som kom upp var problemet med att staten lämnar landsbygden med viktiga samhällsfunktioner, och ett exempel på det är Lantmäteriet. De har lagt ned sin enhet i Ljusdal, vilket skapar stora problem såväl för boende som för näringslivet i kommunen. I dag är det handläggningstider på upp till två år för kvalificerade ärenden hos Lantmäteriet. Kommunerna måste självklart agera för att hjälpa sina kommunmedborgare och näringsidkare så att samhällsservicen kan upprätthållas.

Ljusdals kommun har liksom ett antal andra kommuner begärt hos regeringen att få inrätta en kommunal lantmäterimyndighet enligt 3 § lagen (1995:1393) om kommunal lantmäterimyndighet. Ljusdal skriver i sin ansökan:

”Fördelar med att inrätta KLM är bla att plan- bygg och fastighetsbildningsprocessen kan förenklas och förkortas om den innehåller även fastighetsbildning och andra fastighetsrättsliga åtgärder. Ytterligare fördelar bedöms vara att kommunens samarbete med lantmäterimyndigheten underlättas om myndigheten finns i den egna organisationen. För kommunmedborgaren och sökanden såsom fastighetsägare, företagare och byggherrar kan kommunen ge utökad och bättre service med snabbare handläggning genom att lantmäterimyndigheten fysiskt finns på plats där samhällsutvecklingsförvaltningen är lokaliserad. Sökanden kan på samma ställe vid ett besök nå alla kontakter vid fastighetsbildning och byggande.

Ljusdals kommun har förutsättningarna och förmågan att uppfylla samtliga 5 formella krav som ställs enligt 2 § i lag (1995:1393) om kommunal fastighetsbildning enligt nedan.”

Min fråga till statsrådet Peter Eriksson är:

 

Är statsrådet beredd att medverka till att Ljusdals kommun får inrätta en kommunal lantmäterimyndighet, eftersom Lantmäteriet har lagt ned sin verksamhet i Ljusdals kommun?


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar