Stöd i unionen för lägre e-moms

MEDIER. EU-ländernas finansministrar stödjer överlag EU-kommissionens förslag om att sänka momsen för e-publikationer. Vissa ministrar, däribland Magdalena Andersson, vill dock inte sänka för mycket.

Finansminister Magdalena Andersson tillsammans med Portugals
finansminister Mario Centeno (tv) och Sloveniens finansminister Mateja Vranicar
Erman.
Finansminister Magdalena Andersson tillsammans med Portugals finansminister Mario Centeno (tv) och Sloveniens finansminister Mateja Vranicar Erman.Foto: Copyright: European Union
Andreas Liljeheden

– Det är konstigt som det är nu att vi har en moms för en tryckt bok och sedan en högre moms om man läser den på läsplatta, säger Magdalena Andersson.

Enligt dagens europeiska regelverk får EU-länderna bara tillämpa reducerad moms på tryckta publikationer som böcker, tidningar och tidskrifter. I Sverige ligger den på sex procent. För publikationer på nätet gäller högre skattesatser, vilket många anser är förlegat.

 

När frågan diskuterades bland finansministrarna i Bryssel på tisdagen var de allra flesta positiva till att även e-publikationer skulle få ha reducerad moms vilket Kommissionen föreslog i slutet av förra året. Däremot var flera skeptiska till att tillåta ännu lägre moms på e-publikationer än det tryckta formatet, det vill säga mer av en nollskattesats där man ändå har rätt att dra av ingående moms.

– Det är en större principiell fråga. Och det får man närmare analysera vad det får för konsekvenser, säger Magdalena Andersson till Altinget i Bryssel.

Kommissionen förbereder en större översyn av momsen i EU och man planerar att presentera ett förslag senare under hösten. Magdalena Andersson ser hellre att frågan om nollskattesats på e-publikationer diskuteras i det sammanhanget.

Tjeckien vill att köparen står för momsen

Finansministrarna diskuterade också omvänd skatteskyldighet där köparen ska redovisa och betala in moms till skillnad från säljaren som är det normala. Detta kan idag gälla för vissa varor och tjänster där det förekommer mycket bedrägerier, i Sverige gäller det till exempel byggsektorn.

På begäran från framförallt Tjeckien och Österrike har EU-kommissionen föreslagit att utöka möjligheterna för omvänd skatteskyldighet. Det skulle i så fall gälla alla varor och tjänster som överstiger 10 000 euro per faktura förutsatt att vissa krav uppfylls, bland annat att det finns ett avsevärt gap mellan den moms som skulle ha betalats i teorin och det som faktiskt betalas in. Möjligheten skulle enligt förslaget vara tidsbegränsad och bara gälla fram till sommaren 2022.

Andersson säger att den omvända momsskyldigheten har minskat fusket i den svenska byggsektorn. Ändå är hon skeptisk till att implementera det i större utsträckning för andra varor och tjänster.

– Vi bedömer att det kan göra det administrativt krångligare för företag och då måste man väga det mot hur mycket momsfusk man har, säger hon.

Flera andra länder var också tveksamma till en bredare tillämpning av omvänd skatteskyldighet. Malta som innehar EU:s roterande ordförandeskap ska försöka sy ihop en kompromiss i frågan.

Ökad protektionism inom G20

Det senaste G20-mötet och den mer protektionistiska tonen i kommunikén från världens 20 största ekonomier som togs fram under helgen debatterades också i Bryssel. Många var oroliga.

– Meningar om att man ska bekämpa protektionism finns inte längre med (i kommunikén). Men också viljan att gå vidare med klimatarbetet. Frihandel har gjort världen och Sverige rikare, det är är viktigt att vi kan fortsätta att handla fritt. Och klimatomställning är helt central för framtiden för vår planet så det är bekymmersamt, säger Magdalena Andersson.

Medan finansministrarnas möte pågick träffades rådets ordförande Donald Tusk, kommissionens ordföranden Jean-Claude Juncker och Japans premiärminister Shinzo Abe i en annan del av byggnaden. Då frihandelsförhandlingarna mellan EU och  USA har fryst till is under Donald Trumps ledning hoppas unionen kunna teckna avtal med andra länder. Inte minst för att visa att man fortfarande står för öppen och fri handel. Förhoppningen är att man ska kunna knyta ihop ett avtal med Japan inom kort.

– Jag är övertygad om att dagens diskussioner kommer bana väg för ett snabb överenskommelse i år, sade Jean-Claude Juncker om EU:s handelsförhandlingar med Japan.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00