Så tycker aktörerna om budgeten

VÅRBUDGET. Regeringen tecknar en bild av att svensk ekonomi går bra. Arbetslösheten sjunker, statsskulden är låg och de offentliga finanserna är starka. Den bilden delas i stort av viktiga aktörer Altinget talat med. Däremot skiljer sig synen på vad som saknas i budgeten.

Johan Manell

Svenskt Näringsliv delar regeringens syn på svensk ekonomi men tycker att regeringen inte gått tillräckligt långt i vårbudgeten.

– I ett läge där konjunkturen är så stark som den är och

Dokumentation

Röster från oppositionspartierna:

Centerpartiet: "Regeringen slösar bort en högkonjunktur, missar chansen att öka sammanhållningen och tryggheten, för att man inte vågar genomföra nödvändiga reformer. Förlorarna blir de som finns på fel sida när Sverige klyvs: nyanlända, arbetslösa och de som bor på landsbygden."

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson

Moderaterna: "Regeringens vårproposition är närmast tom på reformer för att bryta utanförskapet och förbättra integrationen. Dessutom slår omfattande skattehöjningar, på sikt 64 miljarder kronor, mot svenska jobb och företag",

Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson

Kristdemokraterna: "Sverige är i stort behov av riktiga reformer på arbetsmarknaden och inom vårdsektorn. I stället är regeringen förbluffande passiv. Den goda konjunkturen döljer problemen i Sverige."

Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson.

Liberalerna: "Regeringens budget visar att man står handfallen och passiv, och inte ser verkligheten som den är."

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson.

Sverigedemokraterna: "Vi ser inga jobbskapande åtgärder överhuvudtaget snarast tvärtom. Jag är starkt kritisk till de skattehöjningar som är remitterade och man gör egentligen inga satsningar på offentliganställdas villkor."

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, till TV4.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00