Regeringen sneglar på brittisk modell mot tvångsgifte

BARN. Regeringen vill sätta stopp för att barnäktenskap erkänns i Sverige och frågan ska nu snabbutredas. Samtidigt funderar regeringen på en skarpare lag för att hindra tvångsäktenskap, med inspiration från Storbritannien.

Foto: Foto:Altinget
Per-Anders Sjögren

Den gällande lagen från 2014 som förbjuder barnäktenskap innehåller en lucka. Det gäller utländska äktenskap där ingen av parterna har anknytning till Sverige, och det inkluderar alltså barn som har ingått äktenskap utomlands.

Regeringen arbetet nu med direktiven till en utredning som ska se över lagen. Och i den delen som gäller barnäktenskap tänker regeringen ta ett snabbspår.

– Utredningen ska lämna förslag till författningsändringar som innebär att utländska äktenskap inte ska erkännas om någon av parterna var under 18 år när de kom till Sverige, sade justitieminister Morgan Johansson (S) på en pressträff på fredagsmorgonen.

Utredningsförslag i år

Då hade han och barnminister Åsa Regnér (S) just avslutat ett möte med de borgerliga partierna och Vänsterpartiet om reglerna mot barnäktenskap. Skälet till mötet är att den borgerliga oppositionen har flaggat för att civilutskottet på egen hand ska ta fram ett lagförslag och alltså inte invänta regeringens arbete med en ny lag. Morgan Johanssons tolkning av mötet var att de flesta var nöjda med regeringens upplägg för att ändra lagen.

Regeringens planer är att ge utredaren i uppdrag att snabbt se över reglerna mot barnäktenskap. Ett utredningsförslag ska vara klart i år och sedan kan regeringen gå vidare med en proposition till riksdagen under nästa år, enligt Johansson .

– Vi kommer att besluta att tillsätta utredningen inom kort, säger Johansson.

Skarpare lag om tvångsgifte

Just nu arbetar regeringen med att formulera direktiven till utredaren och en del frågor återstår. Den andra delen av utredningens uppdrag, som kommer att ta lite längre tid, är att se över den straffrättsliga delen när det gäller tvångsäktenskap.

Från oppositionen, framför allt KD, har det kommit förslag om att Sverige bör ta efter Storbritanniens regler mot tvångsäktenskap och att barn gifts bort mot sin vilja. Britternas system Forced Marriage Protection Order, innebär att ett lagligt stöd för att tvinga föräldrarna att tala om var barnet befinner sig och om flickan eller pojken inte återförs kan det leda till fängelsestraff för föräldrarna. Det gör det svårt för de familjer som använder tvångsäktenskap att dölja att någon är bortförd.

Morgan Johansson öppnar också för att utredningen ska granska om detta kan användas i Sverige.

– Det är en sådan fråga som vi fortfarande tittar på.

Kommer den att vara med i direktiven till utredaren?

– Det är en av de frågor som vi bereder just nu för att se hur man skulle kunna formulera det, säger Johansson till Altinget.

Placeras med vuxna

Frågan om barnäktenskap blev mer aktuell under den stora strömmen av asylsökande under 2015, enligt barnminister Åsa Regnér. Att barn betraktas som gifta när de kommer till Sverige innebär att de inte får de rättigheter och stöd som ensamkommande barn har rätt till och ett barn placeras ofta med den vuxne som den är gift med.

– Det är viktigt att socialtjänsten bedömer barnen som individer med rättigheter som andra barn, säger Regner.

Hon understryker att barn inte ska tvingas att leva med vuxna i äktenskapsliknande förhållanden, utan att barnen måste ha rätt till sin frihet.

Socialstyrelsen har nu fått i uppdrag att ta fram en tydlig vägledning när det gäller placering av barn.

– Vi skärper vägledningen ytterligare så att den speglar intentionen att barn i Sverige inte ska vara gifta och inte betraktas eller behandlas som gifta, säger Åsa Regnér till Altinget.

Både Åsa Regnér Och Morgan Johansson  pekar på att det kan uppstå en rad juridiska konsekvenser om utländska barnäktenskap inte erkänns i Sverige. Det gäller exempelvis arvsfrågor och vad som händer om det finns gemensamma barn. Detta är frågor som den kommande utredningen ska granska.

132 fall

Migrationsverket har utrett förekomsten av barn som sökt asyl i Sverige som gifta inom äktenskap som har ingåtts utomlands. Utredningen har identifierat 132 barn som lämnat uppgifter om att de är gifta. Alla är eller har varit barn utan vårdnadshavare i Sverige. Fyra av dem som har identifierats har hunnit fylla 18 år.

Enligt utredningen finns det sannolikt ett mörkertal och det är svårt att ange hur många gifta barn som är inskriva i mottagningssystemet i dag. De gifta barn som har identifierats i utredningen kommer huvudsakligen ifrån Syrien, Afghanistan och Irak.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00