Nyval i Storbritannien

INTERNATIONELLT. Theresa May vill ha nyval i Storbritannien om mindre än två månader. Det är försök för att stärka korten internt inför kommande förhandlingar om Brexit.

Andreas Liljeheden

På en hastigt sammankallad presskonferens meddelande premiärminister Theresa May på måndagen att hon vill ha nyval den 8 juni.

– Det behövs för att säkra det starka ledarskap som landet behöver under Brexit, sa den brittiske premiärministern.

Hon behöver starkare stöd i ryggen inför förhandlingarna med EU, både inom sitt egna parti men också gentemot oppositionen som hon anklagar för att försvaga regeringens position inför kommande samtal om utträde ur unionen.

Med ett framgångsrikt val skulle hon kunna stärka sin position och få större arbetsro. Enligt de senaste opinionssiffrorna kan hon också gå stärkt ur ett nyval. Konservativa Tories har ett stort försprång gentemot Labour som är splittrat och försvagat. Tories ligger bra till även jämfört med övriga oppositionspartier.

Valet skulle också ske under en lämplig tidpunkt innan de verkligt tuffa förhandlingarna med EU har börjat och hon eventuellt tvingats till svåra kompromisser.

Kovändning från May

Så sent som för några veckor sedan, när Storbritannien lämnande in den historiska begäran att lämna EU, sa regeringen att den inte skulle begära nyval utan att val skulle hållas först 2020, det vill säga efter Brexit.

Premiärminister May sa idag att begäran om nyval kom motvilligt.

Det krävs godkännande från parlamentets underhus för att valet ska bli av men oppositionens ledare har välkomnat beskedet. Underhuset kan enligt BBC ta upp frågan redan imorgon.

Bra samtal med May

Från EU:s håll har det kommit få reaktioner och det är oklart hur valet kommer att påverka Brexitprocessen. Rådets ordförande Donald Tusk ska dock ha haft ett bra samtal med premiärministern.

Donald Tusk har tagit fram riktlinjer för EU som man ska följa under förhandlingarna med britterna. Tanken är att dessa riktlinjer ska godkännas på ett extrainkallat toppmöte i Bryssel 29 april. Därefter ska man ge mandat till EU:s chefsförhandlare Michel Barnier innan de faktiska förhandlingarna kan börja.

Förhoppningen är alltjämt att det ska finnas en uppgörelse om villkoren för Storbritanniens utträde ur EU under andra halvan av 2018.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00