"Myndighetsflytt löser inte problemen på landsbygden"

INTERVJU. Arbetsgivarverkets generaldirektör Eva Liedström Adler tror inte att problemen i små kommuner kan lösas genom att flytta statlig verksamhet dit. Risken är att flytten kostar mer än det smakar.  

<div>Eva Liedström Adler</div>
Eva Liedström Adler
Foto: Catharina Biesèrt
Mattias Croneborg

Man måste titta på vad det kostade vid tidigare flyttar. Annars riskerar man att slå sönder fungerande statlig verksamhet i dag och få vakuum under lång tid.

– Vi tycker inte att myndigheter ska flyttas. Det är inte effektivt och det är inte vettigt ur kostnadssynpunkt. Om någon myndighet ändå ska flyttas är det inte lämpligt som

Dokumentation

Eva Liedström Adler:

  • Är generaldirektör på Arbetsgivarverket
  • Har varit generaldirektör på Kronofogdemyndigheten 
  • Har varit avdelningschef på Riksskatteverket (numera Skatteverket)
  • Har varit åklagare 
  • Är utbildad jurist

Eva Liedström Adler om…

  • Tillitsbaserad styrning i stället för detaljstyrning

– Styrning och uppföljning måste finnas. Men den måste vara relevant. Den rapportering som du gör som myndighetschef till regeringen måste det finnas ett behov av. Det får inte bli uppföljning för uppföljningens egen skulle. Om man bara bygger på hela tiden löper det risk att påverka den tid som finns för kärnverksamheten

  • Digitalisering av offentlig sektor

– ESV ska samordna och säkerställa digitalisering. Det är naturligt att utredningen om digital förvaltning kommit fram till att det behövs samordning. Det behövs bland annat för att koordinera olika stöd beroende på var i utvecklingen en myndighet ligger. Personligen tror jag att det sker många innovativa tankar och idéer men att det har en tendens att fastna inom ramen för den myndighet där de utvecklas.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00