Mindre detaljstyrning av offentlig sektor

FÖRVALTNING. Civilminister Ardalan Shekarabi inleder ett stort arbete för att reformera styrning av offentlig sektor. De riktade statsbidragen fasas ut och medarbetarnas kompetens ska tas tillvara på ett bättre sätt. 

Foto: Foto: Socialdemokraterna
Mattias Croneborg

Regeringen har fått kritik från Alliansen för att detaljstyra skola och vård med riktade statsbidrag. Dessa bidrag väntas dessutom öka kraftigt de kommande åren, enligt regeringens egen prognos.

Dokumentation

Statskontoret ska:

  • Identifiera, analysera och föreslå om och i så fall hur statliga myndigheters uppgiftslämnande och administration kan minska, förenklas eller automatiseras.
  • Analysera och föreslå hur medarbetares kompetens och erfarenhet bättre kan tas tillvara, vilka krav det ställer på ledarskapet samt hur statliga ledares kompetens bör utvecklas för en innovativ och samverkande förvaltning.
  • Analysera och föreslå hur regeringens styrning av statliga myndigheter kan utvecklas och bli mer sammanhållen och effektiv.
  • Kartlägga den statliga styrningen av kommuner och landsting, övergripande analysera konsekvenserna av den samlade statliga styrningen på enskilda kommuner och landsting.
  • Analysera och föreslå hur staten sammanhållet kan följa upp utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och landsting.
  • Analysera behovet av ytterligare samverkan genom att sluta avtal inom kommunsektorn.

Ur regeringens uppdrag till Statskontoret

Läs också analys på Altinget om statsbidragen: Regeringen ökar detaljstyrningen med 50 procent.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00