Ledare förbereder framtid utan Storbritannien

TOPPMÖTE. Trots oro från mindre EU-länder i öst ser EU ut att gå mot ett mer diversifierat samarbete där vissa länder kan gå längre än andra. Sverige medger att frågan är känslig men stödjer tanken på ett EU i flera hastigheter.

Foto: Copyright: European Union
Andreas Liljeheden

– Vi hade en öppen och positiv debatt om vår gemensamma framtid. Jag kommer sträva efter politisk enighet bland de 27 (medlemsländerna), sa Donald Tusk på den avslutande presskonferensen på toppmötet.
På fredagen stod endast en punkt på agendan – EU:s framtid efter Brexit. Dagens diskussion ska mynna ut i en gemensam deklaration från stats- och regeringscheferna i samband med att man firar 60-årsdagen för Romfördragens undertecknande i Rom 25 mars.

Men även om man strävar efter enighet var det diskussionen om en union där vissa samarbetar mer än andra som låg i fokus på fredagens mötet Bryssel. Det var också något som oroade mindre medlemsländer i öst.

Östeuropa befarar B-lagsklassning

De östeuropeiska EU-länderna ser pratet om flerhastighets-Europa som en uppdelning mellan öst och väst och de befarar att de ska missgynnas i en union med ett A- och ett B-lag. Såväl rådsordföranden Donald Tusk som Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som nyligen presenterade idén om ett EU i flera hastigheter som ett av flera alternativ för EU:s framtid, försäkrade dock att detta inte är tanken.

– Det handlar inte om att exkludera någon, sa Jean-Claude Juncker samtidigt som han poängterade att grundprincipen kommer vara att alla EU-länder rör sig gemensamt och i enighet.

Statsminister Stefan Löven beskrev frågan som känslig. Han tar oron på allvar men vill ändå att de som vill fördjupa samarbetet inte ska hindras av andra.

– Den möjligheten finns redan och jag tycker det är viktigt att den finns, sa Stefan Löven.
Statsministern pekade på valutasamarbetet och Schengen som exempel på områden där vissa EU-länder är med, andra inte.

Polens protest inget tecken på splittring

Farhågorna om en spricka mellan öst och väst kan ses i ljuset av den protest som Polen gjorde igår mot valet av Donald Tusk som rådsordförande. Den polska premiärministern hade invändningar mot slutsatserna utan att ange vad de bestod i. På så sätt blockerade hon slutsatserna.

Stefan Löven ser dock inte detta som ett tecken på ökade sprickor i den europeiska fasaden.

– Nej det tycker jag inte. Det som hände igår är en unik situation. Det innebär inte att det är tecken på splittring.

Donald Tusk själv sa att stämningen var betydligt bättre idag under samtalen om framtiden än kvällen innan.

– Attityden idag var mycket mer konstruktiv och positiv, sa han.

Löven: ”saknas fokus på jämställdhet”

Stefan Löven är övertygad om att alla de resterande 27 medlemsländerna ser värde i att hålla ihop efter Brexit. Deklarationen som ledarna ska presentera under firandet i Rom tror han kommer försöka visa vad EU har åstadkommit och i den framåtblickande delen kommer fokus ligga på medborgarnas säkerhet och gemensam terrorbekämpning och försvarssamarbete. Sysselsättning, utbildning och social trygghet ser han som andra framtida samarbetspunkter.

En sak som Sverige hade velat se mer av från dagens diskussion om EU:s framtid var jämställdhet. Löven hoppas att slutdokumentet om två veckor ska ha tydligare skrivningar om det.
Faktiska beslut om vilken väg EU ska ta i framtiden dröjer dock ett tag till. Först i december väntas EU:s stats- och regeringschefer staka ut vägen för EU i framtiden.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00