KU vill ge stöd till tidningars digitala omvandling

MEDIER. Presstödet ska hjälpa tidningsföretag i den digitala utvecklingen, inte hindra dem, anser konstitutionsutskottet, KU, och ber regeringen att skynda på vissa av förslagen som finns i presstödskommittén.

Per-Ingvar Johnsson (C) vill att presstödet tar hänsyn till den digitala utvecklingen i mediebranschen
Per-Ingvar Johnsson (C) vill att presstödet tar hänsyn till den digitala utvecklingen i mediebranschen
Mattias Croneborg

Presstödskommittén presenterade sina förslag i slutet av augusti förra året. Förslagen innebär att storstadstidningarna och landsortspressen ska omfattas av samma regler och att det övre taket för landsortspressen slopas. Reglerna börjar gälla 2017.

Men KU har i ett tillkännagivande anmodat regeringen att skynda på vissa av förslagen från presstödskommittén.

– Det handlar om att ändra så att elektronisk utgivning ingår i kostnadsmassan när man räknar presstöd, säger Per-Ingvar Johnsson (C) ledamot i KU, till Altinget. Johansson har skrivit den motion som tillsammans med alliansens partimotion om presstödet ligger till för de önskemål som KU nu riktar till regeringen.

Pappersutgivning styr stödet

Systemet är idag utformat utifrån utgivning av papperstidningar, vilket hindrar en naturlig strukturomvandling av tidningsmarknaden, menar många kritiker av systemet.

Samtidigt är många tidningsföretag i akut kris. Därför menar KU att de förslag som gagnar elektronisk utgivning från prestödskommittén borde kunna införas före 2017.

– I dag premierar systemet pappersutgivning som ger höga kostnader, säger Per-Ingvar Johnsson.

Johansson menar att det detta förvärras av momsen.

– Dessutom drabbas man av att momsen för elektronisk utgivning är 25 procent i stället för 6, säger han.

Presstödsnämnden kan slås ihop annan myndighet

I beslutet – som blir offentligt senare i dag – heter det: ”En rad förändringar har skett på dagspressmarknaden. Som exempel kan nämnas utvecklingen av e-tidningar och behovet av en större likabehandling mellan papperstidningar och e-tidningar vid beräkning av presstödet.” 

KU är inte heller nöjt med hur presstödsnämnden fungerar i dag.  ”Regeringen bör därför redan nu överväga om inte Presstödsnämnden i någon form ska infogas i Myndigheten för radio och tv. Redan i dag delar myndigheterna lokaler i Globenområdet i Stockholm.

Samtliga partier utom Sverigedemokraterna står bakom KU:s ställningstagande.

– Man kan väl säga att Socialdemokraterna accepterar skrivningen om presstödsnämnden och välkomnar det andra i tillkännagivandet, säger Per-Ingvar Johnsson.

Riksdagen planerar att besluta om ärendet den 4 december.

Dokumentation

Stöd för mångfald

Syftet med presstödet är att värna mångfalden på dagstidningsmarknaden. Presstöd lämnas i form av driftsstöd och distributionsstöd. Utgifterna för stödet styrs bland annat av antalet stödberättigade tidningar och storleken på dessa tidningars upplagor.

Bestämmelser om presstöd finns i presstödsförordningen. Presstödsnämnden har i uppgift att pröva ansökningar om presstöd.

Presstödskommittén har förslagit nya regler som ska gälla från 2017.

Storstadstidningarna och landsortspressen ska omfattas av samma regler. Det övre tak som finns för landsortspressen ska slopas. Storstadstidningarna blir förlorare på förslaget. Tidningar med driftsstöd ska under en begränsad tid få tillgång till ett omställningsstöd till digitala medier.

Distributionsstödet ska slopas. I stället ska utdelningen av brev och morgontidningar samköras.

Reklamskatten föreslås slopas. Någonting som riksdagen beslutade om redan 2011 men som regeringen fortfarande inte har förverkligat

Momsen för digitala medier föreslås sänkas till samma nivå som tryckta tidningar. Men frågan ligger inte hos riksdagen utan inom EU.

Flera av de större tidningskoncernerna har varit kritiska till förslagen i kommittén.  I stället för att ratta och justera på den nuvarande modellen hade de velat ha mer av ett omställningsstöd till en bransch i kris. 

Branschen pekar på att stödet till tidningar är runt en halv miljard medan public service får sju miljarder. Samtidigt suddas gränserna ut mellan eter- och tidningsföretag. Tidningsföretag förmedlar numer nyheter via webb-teve och public service har skrivna nyheter på sina webbplatser.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00