ESV: Staten subventionerar manligt bilåkande

SKATTER. Det beräknade förmånsvärdet för bilar är för lågt. Staten förlorar upp till två miljarder årligen. Vinnarna är 250 000 personer med förmånsbil, där 82 procent är män.

Mattias Croneborg

– Det är ett skattebortfall på 1,5 till 2 miljarder kronor. De som inte har bilförmån subventionerar de som har förmån, säger Anna Hansson, utredare på Ekonomistyrningsverket, ESV.

Hon har

Dokumentation

Vad är en bilförmån?

När en anställd för privat bruk använder en bil som får disponeras på grund av anställning eller uppdrag, så uppkommer en skatte- och avgiftspliktig förmån. Om arbetsgivaren dessutom tillhandahåller drivmedlet för den privata körningen ska även det beskattas och ingå i underlaget för arbetsgivaravgifter. Värderingen av förmånen bestäms efter en schablon som ska motsvara samtliga bilkostnader (fasta och rörliga) exklusive drivmedel som förmånstagaren skulle ha haft om denne själv hade svarat för dem. Förmånsberäkningen utgår från tre parametrar; nybilspriset, statslåneräntan samt en andel av prisbasbeloppet (vilket ska motsvara grundkostnaden för bilen).

Källa ESV


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00