Caroline Szyber: Inrätta en författningsdomstol

MAKTDELNING. Nya lagar måste kunna stoppas om de strider mot grundlagarna, säger Caroline Szyber som anser att remissförfarandet, Lagrådet och KU är tandlösa. 

Mattias Croneborg

– FRA-debatten är ett exempel där det hade varit bra med en författningsdomstol, säger Caroline Szyber (KD) till Altinget. Hon och Kristdemokraterna har drivit frågan flera år att Sverige ska

Dokumentation

Fler är för författningsdomstol

Said Abdu (L) har skrivit en motion där han menar att en författningsdomstol kan värna individen mot det allmänna, men också värna statsmakten mot lagstiftning som strider mot rättsstatens ramverk. ”Vid sidan av riksdagens lagstiftande makt och regeringens verkställande makt skulle författningsdomstolen, men sin dömande makt, återintroducera verklig maktdelning i staten”, skriver Said Abdu.

Även Jesper Skalberg Karlsson (M) är inne på samma spår. ”Vi lever i ett samhälle där auktoritära strömningar får ett allt större fotfäste. Att ytterligare stärka kontrollmakten med en författningsdomstol skulle långsiktigt säkra att lagstiftningen följer individuella fri- och rättigheter. Ytterst handlar det om att värna vår demokrati”, skriver han i en motion.

Slutligen motionerar också Johnny Skalin (SD) för införandet av en författningsdomstol. ”För att stärka demokratins funktion bör således en förvaltningsdomstol, möjligen liknande den tyska, införas i Sverige med behörighet och makt att upphäva beslut i riksdagen om de anses strida mot författningen”, skriver han.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00