Debatt

WWF: Den svenska skogspolitiken är förlegad

REPLIK DEBATT. Norra Skogsägarna ger en bild av ett svenskt skogsbruk där stark efterfrågan på skogsråvara skulle kunna motivera sänkta ambitioner för miljö- och naturvård. Det skriver WWF:s Peter Westman och Linda Berglund i en replik. De vill se en ny skogspolitik som utgår från ekosystemens gränser. Dagens modell med två jämställda skogspolitiska mål – produktion och miljö – leder tanken fel.

Naturvårdschef Peter Westman och skogsexpert Linda Berglund, WWF.
Naturvårdschef Peter Westman och skogsexpert Linda Berglund, WWF.Foto: Bild: WWF
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av Peter Westman och Linda Berglund

Naturvårdschef respektive skogsexpert, Världsnaturfonden WWF

Förra veckan hade programrådet för det nationella skogsprogrammet sitt första möte efter regeringsskiftet. Här finns möjlighet att skapa det paradigmskifte som så väl behövs i svensk skogspolitik. För att klara dagens utmaningar för skogen krävs en politisk vilja att se och lösa problemen och ett ledarskap med nytänkande. Att nu landsbygdsministern öppnar för att det nationella skogsprogrammet kan leda till en ny skoglig proposition visar att regeringen kanske vågar ta på sig den ledartröjan.

Norra Skogsägarna undviker skogsbrukets utmaningar

I sin debattartikel menar Norra Skogsägarna att utgångspunkten för det nationella skogsprogrammet ska vara ett ansvarsfullt skogsbruk, men undviker samtidigt tyvärr många viktiga utmaningar med dagens skogsbruk. WWF anser att ett verkligt ansvarsfullt skogsbruk bara kan ske inom ekosystemens gränser. Så är inte fallet idag. Intensifieringen inom skogsbruket, med avverkning av gamla skyddsvärda skogar, kortare omloppstider och metoder som gödsling, främmande trädslag, och dikning riskerar att förstöra ekosystemtjänster och biologisk mångfald. Även om vi har sett viss förbättring av hänsynstagande de senaste 20 åren, är vi långt ifrån att nå våra miljömål.

Fakta
Ge dig in i debatten!
E-posta ditt inlägg till: [email protected]

Skogen är en förnyelsebar resurs som är central för att säkra omställning till ett fossilfritt samhälle. Ett levande skogsbruk skapar också arbetstillfällen och exportinkomster och bidrar till förutsättningarna att bo och verka på landsbygden. Skogsråvara har stor potential för nya material och innovationer. I detta är Världsnaturfonden WWF och Norra Skogsägarna helt överens.

De skogspolitiska målen leder tanken fel

Norra Skogsägarna ger dock en bild av ett svenskt skogsbruk där stark efterfrågan av skogsråvara, till nya innovativa material och förnyelsebar energi, motiverar att ambitionerna för miljö- och naturvård skruvas ned. Detta visar på hur dagens två jämställda skogspolitiska mål - produktion och miljö - inte bara är i obalans utan faktiskt leder tanken fel! Den kan ge uppfattningen att en del av hållbarheten kan kompromissas bort till förmån för mer och intensivare produktion. Vår slutsats är att den nuvarande svenska skogspolitiken är förlegad och saknar styrmedel för att hantera dagens nya komplexa utmaningar.

För över skogsvårdslagen till miljöbalken

WWF är övertygade om att det finns möjlighet att tillfredsställa de många olika behov som samhället har av skogen. Men för det krävs en ny politik. Lösningen är att vi behöver gå från två jämställda mål, till en politik och förvaltning vars övergripande mål sätts utifrån ekosystemens gränser.

Vad är då grunden för en ny ekosystembaserad skogspolitik? 

  • En ny portalparagraf med ett mål – ekosystemen sätter gränsen inom vilka de sociala och ekonomiska värdena ryms.

  • Ett vidgat produktionsbegrepp som tydligt omfattar annat än virke – och ger mått på värdet av alla skogens ekosystemtjänster.

  • För över skogsvårdslagen till miljöbalken, så att den bättre samordnas med andra regelverk som berör skogen.

  • Skapa förutsättningar för ett stärkt landskapsperspektiv genom nya former för samverkan och planering.

  • Ett förtydligat och ökat ansvar hos staten, samt tydliggöra markägarens ansvar. Detta innefattar en översyn av intrångsbegränsningar samt begreppet pågående markanvändning.

  • Konkreta politiska mål på nationell nivå som stimulerar hyggesfritt skogsbruk.

  • Nolltolerans mot avverkning av skogar med höga naturvärden. 

Vi har en förhoppning om att ett nationellt skogsprogram på ett nytt och innovativt sätt kan utgöra ett av de underlagen till en ny ekosystembaserad skogspolitik. Vi hoppas att regeringen delar den ambitionen.

Dokumentation

Debatt om skogspolitik och det nationella skogsprogrammet. Läs Norra Skogsägarnas debattartikel här:

Ansvarsfullt skogsbruk leder bort från fossil energi

Vägen till ett hållbart samhälle ställer krav på att fossila råvaror fasas ut och att vi ersätter dem med förnybara alternativ. Då krävs det ett ansvarsfullt skogsbruk, skriver företrädarna för Norra Skogsägarna Jonas Eriksson och Pär Lärkeryd.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00