SSAB: Missvisande siffror om gratis utsläppsrätter

KLIMAT. SSAB har inte gjort några miljardvinster på gratis tilldelning av utsläppsrätter. Bolaget anser att siffrorna från organisationen Carbon Market Watch är missvisande.

Johanna Alskog

– Det finns flera delar i rapporten som är lite olyckliga.

Det säger Tomas Hirsch, chefsstrateg för energiförsörjning på SSAB, till Altinget om uppgifterna att bolaget skulle ha gjort miljardvinster på tilldelningen av gratis utsläppsrätter. Av de 792 miljoner euro som svenska företag ska ha tjänat på tilldelningen av utsläppsrätter, ska ungefär hälften ha gått till SSAB.

LÄS OCKSÅ: Så drar industribolagen in miljarder på EU:s utsläppshandel

Reglerna har ändrats

Invändningarna mot Carbon Market Watch beräkningar gäller bland annat att siffrorna omfattar åren 2008-2014, då reglerna inte är samma under hela perioden.

– Tilldelningen mellan 2008 och 2012 skedde inte efter faktisk produktion, utan efter prognoser. Efter det har reglerna ändrats. Carbon Market Watch har valt ut de år när vi hade överskott och ger skenet av att det är så här systemet fungerar, att det genererar överskott även nu, säger Tomas Hirsch.

Sedan år 2012 har SSAB:s tilldelning av fria utsläppsrätter varit i princip i balans med behovet. 

– Från 2014 har vi haft underskott i tilldelningen. Sedan 2015 använder vi våra sparade utsläppsrätter, de kommer att räcka till 2019. Sedan får vi börja köpa.

Kraftproduktion i eget bolag

Vad som gör summorna i Carbon Market Watch beräkningar extra missvisande för SSAB:s del, enligt Hirsch, är att man har kraftproduktionen i ett annat bolag, vilket är vanligt inom stålindustrin.

– Carbon Market Watch tar inte hänsyn till att största delen av våra utsläpp kommer från Lule kraft, som är ett eget bolag, säger Tomas Hirsch.

Det vill säga att det överskott av utsläppsrätter som SSAB tilldelas, används till kraftproduktionen i Lule kraft. I själva verket fick inte bolaget något miljardöverskott under perioden 2008-2014, förklarar Hirsch, utan ett totalt överskott på 11,2 miljoner utsläppsrätter. Med dagens pris skulle de ha ett värde på cirka 60-70 miljoner kronor.

Vill ha rättvis tilldelning

Tomas Hirsch säger att SSAB vill se ett rättvist system för EU:s utsläppshandel och tilldelningen av utsläppsrätter.

 – Vi vill ha ett rättvist system som sätter nivån för tilldelning efter de bolag som ligger långt fram i miljöarbetet, ett system som tvingar de övriga 90 procenten att investera i ny och bättre teknik.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00