Debatt

Slutreplik Norra Skogsägarna "Dagens skogspolitik fungerar"

DEBATT SLUTREPLIK: WWF:s Peter Westman och Linda Berglund vill föra över skogsvårdslagen till miljöbalken. Det vore helt fel väg att gå för den som vill värna den biologiska mångfalden och klara klimatutmaningarna, skriver Norra Skogsägarnas Jonas Eriksson och Pär Lärkeryd i sin slutreplik.

Foto: Bild: Norra Skogsägarna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av Jonas Eriksson och Pär Lärkeryd

näringspolitisk strateg respektive vd vid Norra Skogsägarna

Världsnaturfonden WWF har kommenterat Norra Skogsägarnas debattartikel; ”Ett ansvarsfullt skogsbruk leder bort från fossil energi”. Vi tycker att WWF ser frågan allt för enkelsidigt när man vill ta bort de jämställda miljö- och produktionsmålen i skogsvårdslagen och i stället föra in skogen under miljöbalken. Detta skulle vara ett snabbt sätt att bromsa den övergång till förnybara skogsråvaror som behövs för att klara klimatutmaningarna. Det skulle även slå undan motivationen för skogsägare att bidra med frivilliga insatser i skogen.

Skogen Sveriges fossilfria bidrag

För oss på Norra är det viktigt med höga ambitioner för skogens alla värden. Om skogens alla ekosystemtjänster ska vidmakthållas så krävs ett utvecklat samspel mellan skogsproduktion, naturvårdssatsningar och ett variationsrikt skogsbruk. Det finns ingen annan förnybar råvara än den som växer ur marken och det finns ingen som uppfinner ny mark åt den växande världsbefolkningen. Skogsproduktion är därför Sveriges globala bidrag till ett framtida fossilfritt samhälle.

Dagens skogspolitik leder rätt

Med ett ansvarsfullt skogsbruk kan vi i Sverige dela med oss av en klimatnytta som många andra länder inte har tillgång till. Vi tror att de allra flesta i vårt samhälle kan ställa sig bakom denna väg, vilket naturligtvis kräver att miljömålet och produktionsmålet måste vara jämställda i vårt skogsbruk. Att vi är på rätt väg visar inte minst riksskogstaxeringens uppgifter och den statistik som SLU och Skogsstyrelsen nyligen offentliggjort om att skogsbruket lämnar dubbelt så mycket miljöhänsyn än som tidigare angetts. Detta om något, visar att dagens skogspolitik med jämställda mål leder i rätt riktning.

Skogsproduktionen är central för att säkra omställningen till ett fossilfritt samhälle och vi välkomnar därför regeringens satsning på ett nationellt skogsprogram. Skogsprogrammet kan bli det verktyg som behövs för hållbar tillväxt och jobb i hela landet, samtidigt som det stärker Sveriges roll i kampen mot klimatomställningen.

Dokumentation

Debatt om skogspolitik och det nationella skogsprogrammet.

Läs Norra Skogsägarnas debattartikel här:

Ansvarsfullt skogsbruk leder bort från fossil energi
Vägen till ett hållbart samhälle ställer krav på att fossila råvaror fasas ut och att vi ersätter dem med förnybara alternativ. Då krävs det ett ansvarsfullt skogsbruk, skriver företrädarna för Norra Skogsägarna Jonas Eriksson och Pär Lärkeryd.

Läs WWF:s replik här:

Den svenska skogspolitiken är förlegad
Norra Skogsägarna ger en bild av ett svenskt skogsbruk där stark efterfrågan på skogsråvara skulle kunna motivera sänkta ambitioner för miljö- och naturvård. Det skriver WWF:s Peter Westman och Linda Berglund i en replik. De vill se en ny skogspolitik som utgår från ekosystemens gränser. Dagens modell med två jämställda skogspolitiska mål – produktion och miljö – leder tanken fel.


Nämnda personer

Jonas Eriksson

Tidigare riksdagsledamot (MP), tidigare gruppledare
Gymnasielärare (Örebro uni. 1999)

Pär Lärkeryd

Vd Norra skog

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00