Skogsstyrelsen får beröm från näringsdepartementet

MYNDIGHETSSTYRNING. Skogsstyrelsens beslut om att ta en paus i inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige var modigt och ansvarsfullt. Det har näringsdepartementet framfört till myndigheten.

Johanna Alskog

Skogsstyrelsen ska ha fått mycket beröm från sitt departement, näringsdepartement, vid den årliga så kallade myndighetsdialogen. Dialogen är ett årligt möte där regeringen träffar myndighetens ledning för att diskutera myndighetens resultat och framtida inriktning. Vid mötet nyligen deltog bland annat landsbygdsminister Sven-Erik Buchts statssekreterare Elisabet Backteman samt Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist och myndighetens styrelseordförande Marie Larsson-Stern.

Beröm för mod från näringsdepartementet

Vid mötet ska näringsdepartementet ha framfört att myndighetens beslut att pausa inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige var "modigt och ansvarsfullt", enligt intern information till Skogsstyrelsens anställda som Altinget har tagit del av. Däremot behöver myndigheten göra en utvärdering av sina kommunikationsinsatser i samband med beslutet, anser näringsdeparementet.

Beslutet har varit mycket omdiskuterat. Det har fått beröm från skogsbolagen, men lett till förvånade reaktioner från andra myndigheter, protester från miljöorganisationer, forskare och de egna anställda samt strömhopp från den samverkansprocess kring nyckelbiotoper som Skogsstyrelsen just hade startat upp.

LÄS OCKSÅ: Tjänstemän i upprop mot generaldirektör

Annat tonläge från miljödepartementet

I diskussionen om arbetet med nyckelbiotoper menade departementet att pausen var ett modigt och ansvarsfullt beslut.

ur interninformationen till Skogsstyrelsens anställda

Regeringen har hittills varit ovillig att uttala sig om Skogsstyrelsens paus-beslut. Men berömmet till Skogsstyrelsens ledning från Sven-Erik Buchts stab på näringsdepartement skiljer sig från de få reaktioner som har hörts från miljödepartementet och miljöminister Karolina Skog.

– Jag försöker förstå vad det är de faktiskt ska göra, det är väldigt otydligt vilken förändring det är de menar ska ske i den här pausen. Att det finns ett behov av att förändra metoden i nyckelbiotopsinventering är ingen nyhet. Det finns sedan tidigare en arbetsgrupp som jobbar med just det, sade hon vid Miljöbalksdagarna, enligt ATL och vid Flora- och faunakonferensen tidigare i april sade hon:

– Myndigheternas ansvar är kontinuerligt. Det är inte pausbart, säger miljöministern om Skogsstyrelsens inventeringspaus.

Bucht och Skog har avbokat debatter

Både landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och miljöminister Karolina Skog (MP) har ställt in två interpellationsdebatter i riksdagen. De båda statsråden har inte velat svara på riksdagsledamot Jens Holms frågor med anledning av paus-beslutet, utan hänvisat till "beredning pågår".

LÄS OCKSÅ: "Ministrarnas återbud visar att nyckelbiotoper är en svår fråga"

Vid myndighetsdialogen ska Skogsstyrelsen även ha fått beröm för en välskött ekonomi, för att arbeta bra med att förverkliga politiken, för att ha en god balans mellan de två skogspolitiska målen – miljö och produktion – samt ha fått beröm för ett ökat fokus på produktion.

Nämnda personer

Herman Sundqvist

Generaldirektör Skogsstyrelsen
Jägmästare, Skoglig doktor (Sveriges Lantbruksuniversitet, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00