Debatt

Skogsindustrierna: Låt Sverige bli en förebild i hållbarhetsarbetet

REPLIK. Det är oansvarigt att inte nyttja skogsresurserna för att komma bort från det fossilbaserade samhället, skriver Skogsindustrierna, som vill ha tydliga och mätbara mål där miljö- och hållbarhetsmål relateras till varandra, och som hela samhället gemensamt kan arbeta mot.

Carina Håkansson, vd, och Linda Eriksson, ansvarig svensk skogspolitik, Skogsindustrierna 
Carina Håkansson, vd, och Linda Eriksson, ansvarig svensk skogspolitik, Skogsindustrierna Foto: Björn Leijon/Skogsindustrierna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Carina Håkansson, Vd, Skogsindustrierna
Linda Eriksson, Ansvarig svensk skogspolitik, Skogsindustrierna

Det som driver många av oss inom svensk skogsnäring är att vi vill lämna över en hållbar värld till kommande generationer. Det kräver att vi ställer om från fossilt till förnybart, ett budskap vi kommer fortsätta upprepa med dårens envishet.

Oansvarigt att inte utnyttja skogen

Vi anser att det är oansvarigt att inte nyttja den förnybara resurs som det finns så rikt av i Sverige, när den globala miljöutmaningen till så stor del handlar om att komma bort från det fossilbaserade samhället. Om inte vi bidrar med vår skog så kommer råvaran tas från annat håll, som sannolikt är mindre hållbart framställd.

Den parlamentariskt sammansatta Miljömålsberedningen har jämfört det svenska skyddet av mark med ett antal andra europeiska länder. Jämförelsen visar att Sverige i relation till andra länder har en mycket hög andel strikt skydd som i princip förbjuder alla former av brukande. Det framgår också att Sverige med råge uppnår de krav som kan ställas med utgångspunkt från internationella konventioner, inklusive besluten vid FN:s möte i Nagoya.

Minskad global konsumtion ingen lösning

Vi vill återigen påminna om FN:s klimatmål: Den globala temperaturökningen ska hållas långt under 2 grader och vi ska jobba för att den ska stanna vid 1,5 grader. För att lyckas med detta måste vi använda skogen och övriga biobaserade råvaror. Och vi måste låta växande skog binda koldioxid.

Lösningen på klimatkrisen är inte en minskad global konsumtion. En stor del av världens befolkning behöver fortfarande lyftas ur fattigdom till en dräglig tillvaro. Sambandet mellan ekonomisk tillväxt och koldioxidutsläpp måste därför bytas ut till ett samband mellan ekonomisk tillväxt och bioekonomi. För att nå dit krävs tydliga politiska mål för en hållbar utveckling. Därför vill vi att Sveriges 16 miljömål integreras i FN:s 17 hållbarhetsmål, vilket var vårt budskap i vår första debattartikel här på Altinget.

Näringslivet har en nyckelroll

Sedan dess har Agenda 2030-delegationen lämnat över sin delrapport till regeringen och regeringen har i sin tur publicerat sin första rapport till FN om genomförandet av Agenda 2030. I båda rapporterna lyfter man att det svenska näringslivet har ett stort engagemang i Agenda 2030 och en nyckelroll i dess genomförande. Samtidigt kan vi konstatera att regeringen är mer nöjda med det nuvarande miljömålssystemet än vad vi är och att man inte med ett ord nämner näringslivet när man redogör för hur det genomförs och följs upp.

Därför upprepar vi: Låt miljö- och hållbarhetsmål relatera till varandra. Vi vill ha ambitiösa mål som är motiverande, mätbara och nåbara. Mål som politiken, näringslivet och civilsamhället kan sluta upp kring och arbeta tillsammans mot. Då kan Sverige bli en sann förebild för hur man skapar ett hållbart samhälle för resten av världen.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribenternas åsikter.

Tidigare inlägg i debatten

Skogsindustrierna: "Byt ut miljömålen mot mål för hållbar utveckling"
När Agenda 2030-delegationen lämnar över sitt betänkande till regeringen bör det innehålla förslag på hur de 16 nationella miljömålen kan integreras i FN:s 17 hållbarhetsmål. Det skriver Carina Håkansson och Linda Eriksson från Skogsindustrierna.

Greenpeace: "Stöd till hållbarhetsmålen en glad överraskning"
Det är välkommet att Skogsindustrierna ställer sig bakom FN:s 17 hållbarhetsmål. Det borde innebära att Skogsindustrierna snarast ger instruktioner till sina medlemsföretag att inte befatta sig med träråvara från skyddsvärda områden, skriver Lina Burnelius, skogsansvarig på Greenpeace.

Skogsindustrierna: En hållbar utveckling på global nivå är större än svenska miljömål
Den svenska skogsindustrins arbete med FN:s hållbarhetsmål ligger helt i linje med övertygelsen att skogen spelar en nyckeroll i omställningen till en hållbar, biobaserad värld, skriver Carina Håkansson och Linda Eriksson på Skogsindustrierna.

Greenpeace: "Kampen för biologisk mångfald och klimatet är densamma"
Man slipper inte skydda biologisk mångfald genom att hänvisa till FN:s hållbarhetsmål, skriver Lina Burnelius på Greenpeace Sverige, och menar att vi måste klara omställningen till förnybart utan att skada mångfalden av liv i ekosystemen.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00