Debatt

Skanska: "Vår anpassningsförmåga avgör vår framtid"

DEBATT. Näringslivet ska inte bara delta i arbetet med att minska klimatutsläppen – utan även i hur vi skapar ett mer robust och säkert samhället. Men än så länge saknas efterfrågan på näringslivets kunskaper och idéer för ett mindre sårbart samhälle, skriver Skanska Sveriges hållbarhetschef Johan Gerklev.

Foto: Skanska Sverige
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Johan Gerklev
hållbarhetschef Skanska Sverige

Klimatförändringarna går i dag snabbare än vad forskarna tidigare förutspått. Att radikalt och snabbt minska ned våra utsläpp är därför en absolut nödvändighet för att minska riskerna för stora klimatförändringar. Här ser vi också att det börjar hända saker både internationellt och nationellt och bland såväl politiker, myndigheter som företag och privatpersoner.

Effekter av klimatförändringarna ser vi redan i dag. Bara i sommar har vi tagit del av både skyfall på sina ställen samt extremhetta och bränder i Sydeuropa. Ett klimat som ger andra förutsättningar – varmare, blötare, torrare, högre havsnivåer, blåsigare etcetera – men också ett klimat som är mer oförutsägbart. Fram till nu har människor bosatt sig och byggt upp sina samhällen baserat på kunskapen om att klimatet är relativt stabilt, var det finns förutsättningar för att odla, bo och bedriva verksamhet.

Stabilt klimat grunden för vår välfärd

Parisavtalet innebär att det så kallade tvågradersmålet ska nås, men även med ett tvågraders mål så har vi att förvänta oss ett förändrat klimat med förändrade förutsättningar. Och att bli ett fossilfritt välfärdssamhälle räcker således inte eftersom vår välfärd i all väsentlighet bygger på ett stabilt klimat såväl i Sverige som på andra platser på jorden.

Anpassning är avgörande

Det är därför tid att vi börjar diskutera hur våra samhällen både ska bli fossilfria men också hur de ska anpassas. Vår anpassningsförmåga avgör vår framtid. Att anpassa våra samhällen kommer att kräva att många fler engageras i frågan såväl från det offentliga (politiker, samhällsplanerare, myndigheter) som från det privata (försäkringsbolag, banker, byggföretag) men också att de olika aktörerna samverkar på ett nytt sätt.

Det saknas i dag i all väsentlighet en efterfrågan på vad näringslivet kan erbjuda avseende kunskap, lösningar och idéer som ger ett robustare och mindre sårbart samhälle.

Frågan behöver upp på den politiska agendan och näringslivet behöver engageras och involveras. Genom att utnyttja marknadskrafterna så kan snabbare framsteg göras i klimatanpassningen av våra samhällen.

Ökad efterfrågan på klimatsmart

Vi kan i dag se att beställare börjar efterfråga och beställa klimatsmartare byggnader och byggtjänster, det vill säga lösningar med låga utsläpp av klimatpåverkande gaser. Vi kan även se att kommuner i sin marktilldelning och markanvisningstävlingar skapar incitament för hållbart byggande, hus med låg energiförbrukning.

Mindre efterfrågan kring klimatanpassning

Vi uppmanar återkommande våra beställare och våra politiker att höja sina ambitioner inom såväl klimatområdet som inom andra hållbarhetsområden. Det återstår mycket arbete för att få ned klimatutsläppen och att bli ett fossilfritt välfärdssamhälle, men vi kan se att det börjar hända saker. Vi ser dock inte att motsvarande händer inom området klimatanpassning. Det saknas i dag i all väsentlighet en efterfrågan på vad näringslivet kan erbjuda avseende kunskap, lösningar och idéer som ger ett robustare och mindre sårbart samhälle. En efterfrågan som kan uttryckas i såväl upphandlingar som i markanvisningstävlingar.

Vi anser vidare att en klimatanpassning måste göras med klimatsmarta lösningar som leder till låga klimatutsläpp. Exempelvis så anser vi det som en självklarhet att om det ska byggas dammar för att skydda våra samhällen mot högre havsnivåer så ska dessa upphandlas och byggas med material och arbetsmetoder som har noll eller mycket låga klimatutsläpp.

Vill bidra till ett robust samhälle

Vi är övertygade om att näringslivet måste engageras och göras delaktiga i klimatarbetet. Inte bara i att minska utsläppen, utan att också skapa ett robustare och säkrare samhälle. Vi vill bygga ett bättre samhälle. Engagera och utmana oss. Så kan vi göra detta tillsammans.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00