Palmoljeprodukt får svårare att ta plats i tanken

TRANSPORT. Regeringens analys får bakläxa, men riksdagen ställde sig ändå bakom striktare kriterier för biobränslen. Den första juli nästa år får troligen palmoljeprodukten PFAD svårare tillträde till marknaden.

Foto: Foto: Pixabay
Jacob Hederos

 Vi ställer oss bakom regeringens förslag, men vi gör det med oro

Rickard Nordin (C)

En kritiserad restprodukt från palmoljeproduktion ser ut att möta en tuffare framtid i de svenska tankarna. Detta efter att riksdagen under onsdagen röstat för att införa striktare kriterier på biobränslemarknaden.

Dokumentation

Del i infekterad palmoljedebatt

  • PFAD är en restprodukt till palmoljeproduktion som idag när den blandas in i biobränslemixen inte behöver leva upp till EU:s hållbarhetskriterier för markanvändning. Detta har gjort att den kritiseras för att driva på efterfrågan av ”ful palmolja”, som har flera miljökonsekvenser såsom regnskogsskövling. 
  • Läs mer om palmoljedebatten här: EU-utskott vill slopa grödobaserade biobränslen
  • Den 1 juli 2018 kan ett tillägg till EU:s hållbarhetskriterier för biobränslen göra att PFAD, tillsammans med fria fettsyror och teknisk matolja, förlorar sina fördelar på biobränslemarknaden. Detta då de inte längre skulle räknas som en restprodukter, vilket får konsekvensen att de då måste nå upp till de hållbarhetskriterier som bland annat ställer krav på ursprungs- och utsläppsredovisning till odlingsplatsen, om den ska kunna räknas som ett hållbart biobränsle. Denna informationen är i dag svår att få fram för en del av produkterna. Men den största leverantören på biobränslemarknaden, Neste, har som ambition att kunna nå upp till hållbarhetskraven för all PFAD år 2020.
  • Tillägget i förordningen, som sker i samband med införandet av EU:s Iluc-direktiv, innebär att ett bränsle inte ska räknas som en restprodukt om den uppnår en ”viss mängd” av produktionen, samt innehar ett ”visst ekonomiskt värde”.
  • Läs hela utskottsbetänkandet här

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00