Önskemål om tydlig chef till Skogsstyrelsen

FÖRVALTNING. Vid årsskiftet lämnar generaldirektör Monika Stridsman Skogsstyrelsen. Regeringen har ännu inte avslöjat vem som blir hennes efterträdare, men både skogsnäringen och miljörörelsen hoppas på en person som vågar göra Skogsstyrelsen till en tydligare myndighet.

Johanna Alskog

Inte heller denna vecka ser det ut som om regeringen tänker avslöja vem som ska ta över efter Monika Stridsman på Skogsstyrelsen, i alla fall inte enligt ärendeförteckningen inför regeringens veckosammanträde på torsdagen. Intresset för vem som blir ny generaldirektör är stort från såväl skogsnäringen som från miljöorganisationernas håll.

– Det är en viktig rekrytering. Det är viktigt vem som leder Skogsstyrelsen, säger Jonas Eriksson, näringspolitisk strateg hos Norra skogsägarna, till Altinget.

Stridsmans arv bör förvaltas

Jonas Eriksson hoppas på en generaldirektör som sätter värde på Stridsmans arbete.

– Från Norra skogsägarnas sida ser vi gärna en generaldirektör som fortsätter på det inslagna spåret, med dialog och samverkan och arbetet med gemensamma målbilder för god miljöhänsyn. Det har Stridsman lyft fram på ett bra sätt. Dessutom behöver myndigheten fokusera mer på produktionsfrågorna i skogen, säger han.

Linda Berglund, Världsnaturfonden WWF:s skogstalesperson, tror att det arbete som pågår med nationella skogsprogrammet kan ställa krav på en viss skicklighet från en ny generaldirektör.

– Det är ett speciellt läge just nu i skogspolitiken. Parallellt med den rådande skogspolitiken, pågår samtidigt arbetet med det nationella skogsprogrammet. Från regeringens sida har man signalerat att det kan leda till förändringar i skogspolitiken, att det ska bli policyskapande, säger hon och fortsätter:

– En generaldirektör på Skogsstyrelsen ska verka genom den rådande skogspolitiken, men samtidigt finns det en parallell process. Det gäller att navigera i det landskapet och inte hamna i bakvattnet.

Chefen måste kunna skogen

Alla som Altinget talar med är eniga om att det krävs kunskaper om skog och skogsbruk för att leda en myndighet som Skogsstyrelsen. Jonas Rudberg, sakkunnig inom skog vid Naturskyddsföreningen, tror samtidigt att det är bra med en person som kliver in lite från sidan. Det vill säga inte kommer direkt från skogsnäringen och inte direkt från miljörörelsen.

– Det är nödvändigt med kunskap om skogsbruket, men också om dess miljöpåverkan. Skogsnäringen är ganska homogen i sin verksamhetsbeskrivning; allt är frid och fröjd i skogen, enligt dem. Vad vi önskar oss – oavsett om det är en jägmästare, en ekolog eller en biolog – är någon som kan lyfta sig från det perspektivet. Likaså är det bra om det är någon som inte kommer direkt från miljörörelsen.

– Det behövs en person som är ganska osentimental, säger Jonas Rudberg.

Myndigheten måste våga vara tydlig

När det kommer till skogspolitiken och synen på skogen med dess naturvärden har striderna varit – och är – många mellan skogsbranschen och miljörörelsen. Det här är en situation som även den nya generaldirektören måste förhålla sig till. Både skogsbolagen och miljöorganisationerna hoppas på en tydligare myndighet i framtiden.

– Jag kan tro att det inte bara är från miljösidan man anser att Skogsstyrelsen kunde vara tydligare. De är ofta lite vaga, tar inte riktigt ställning. Kanske är det ett utslag av att de försöker balansera mitt på, mellan skogsnäringen och miljösidan, säger Linda Berglund.

Jonas Rudberg kallar Skogsstyrelsen för "en myndighet som ofta är lite vag i kanten".

– Det är inte alltid så glasklart vad man vill. Det jag önskar mig är en större tydlighet från Skogsstyrelsen. Som är tydlig med att "det här står vi för". Skogsstyrelsen ska inte bara ha en administrativ roll.

LRF vill se mer fokus på skogsbruket

Jonas Rudberg vill ha en generaldirektör som uttalar sig för skogen. Gunnar Lindén, naturvårdsexpert hos LRF Skogsägarna, vill se en person som står upp för skogsbruket.

– Man vill ha en person som har ett helhetsperspektiv och som tydligt står upp för produktion och brukanderättsfrågor. Där upplever vi en långsiktig trend att frihetsgraden för skogsbruket har minskat, säger han.

Den minskade frihetsgraden för skogsbruket beror inte på den nuvarande generaldirektören, betonar Lindén, men han säger samtidigt att det är viktigt att generaldirektören är tydlig i dessa frågor och på så vis sänder signaler till regeringen.

– Man behöver ha en person med stor förståelse för skogsbruk. En generaldirektör för Skogsstyrelsen ska se till skogens alla värden, där skogsbruket är det viktigaste. I myndighetsutövningen i dag är det ett väldigt stort fokus på biologisk mångfald, säger han.

Förutom att många väntar på besked om vem som ska ta över Skogsstyrelsen, har regeringen inte heller avslöjat vem som blir skogsvårdslagsutredare. Direktiven till utredningen som ska göra en översyn av ett antal delar av skogsvårdslagen beslutades vid regeringens sammanträde förra veckan, men landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har inte gett något besked om när namnet på utredaren ska presenteras. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00