Omstridd gruva åter på regeringens skrivbord

VÄRLDSARV. Naturvårdverket och Riksantikvarieämbetet anser att en gruva i Kallak skulle ha större påverkan på världsarvet Laponia än vad bolaget uppger. Länsstyrelsen i Norrbotten har sagt nej. Nu vilar bollen tungt i regeringens knä.

Padjelanta nationalpark ingår i världsarvet Laponia.
Padjelanta nationalpark ingår i världsarvet Laponia.Foto: Tor L Tuorda / IBL Bildbyrå
Johanna Alskog

Beowulf utvärderar yttrandet i detalj och kommer att uppdatera marknaden när det är lämpligt.

ur ett pressmeddelande från Beowulf med anledning av Länsstyrelsen Norrbottens yttrande till regeringen

Sedan en månad tillbaka har prospekteringsbolaget Beowulf Mining en tung socialdemokrat som styrelseordförande: Den tidigare EU-parlamentarikern och kommunalrådet Göran Färm. Det återstår att se om det är en rekrytering som hjälper

Dokumentation

Ur Länsstyrelsen i Norrbottens yttrande

"När den sökta gruvverksamheten ställs i relation till den långsiktiga verksamhet som rennäringen till sin karaktär innebär, kan det konstateras att det sistnämnda ändamålet är det som på lämpligaste sätt främjar en långsiktig hushållning med marken, vattnet och den fysiska miljön i övrigt. Att världsarvet Laponias värden riskerar att skadas stärker länsstyrelsens uppfattning om att den lämpligaste markanvändningen i dagsläget är att en bearbetningskoncession för Kallak K nr. 1 inte beviljas."

Ur Naturvårdsverkets och Riksantikvarieämbetets gemensamma yttrande

"Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket drar andra slutsatser om gruvetableringens påverkan på rennäringen än vad bolaget har redovisat. Vi bedömer att det är sannolikt att den negativa påverkan på förutsättningarna att upprätthålla Laponias värden kan bli större än vad bolaget har kommit fram till." 

 


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00