Analys av 
Johanna Alskog

Kanske en viltmyndighet norr om Dalälven?

KOMMENTAR. Miljö- och energidepartementets myndigheter är redan föredömligt spridda över riket. Men man undrar ju, kan det bli en ny viltmyndighet någonstans i de norra delarna av Sverige?

Johanna Alskog

– Vore det inte coolt ändå om de flyttade hela Naturvårdsverket till typ Jokkmokk, sade en reporterkollega häromdagen när vi diskuterade regeringens arbete med att flytta ut myndigheter från Stockholm.

De flesta anställda på Naturvårdsverket vore väl måttligt entusiastiska över Jokkmokk-idén. Däremot är frågan om inte regeringen är frestad att bryta ut en del av Naturvårdsverket och bilda en ny vilt- och jaktmyndighet?

Det vore på flera sätt ett behändigt köttstycke för regeringen att slänga ut, då det skulle få flera högljudda kritiker att andas lite lugnare en stund. Allianspartierna och Sverigedemokraterna skulle bli nöjda, för att inte tala om de två stora jägarorganisationerna.  Ingen av dessa missar ju ett tillfälle att påminna regeringen om att riksdagen har gjort ett tillkännagivande om att det ska skapas en viltmyndighet.

Dessutom borde det vara en myndighet som kan rekrytera kompetent personal även om den inte placeras i en större eller mellanstor stad, utan kan få symbolisk placering någonstans långt norr om Dalälven – eller åtminstone symboliskt långt från Stockholm.

Prydligt placerade över landet

Många möten och koordinerande aktiviteter sker fortfarande i Stockholm. Det är ett faktum. I och med att vi är i Göteborg kan vi inte vara med på alla möten. Vi jobbar ju väldigt nära med flera olika departement. Den kontakten blir lite sämre när vi inte ligger i Stockholm. Det måste man tänka på när man genomför de här reformerna.

Jakob Granit, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg

Men få vet hur processen går till när regeringen väljer ut vilka myndigheter som ska flytta på sig. Dessutom är det svårt att lasta just miljö- och energidepartementet för att det saknas statliga myndighetsjobb utanför huvudstaden. Departementet har sina myndigheter prydligt spridda över landet: Eskilstuna, Göteborg, Linköping, Kristinehamn, Östersund, Norrköping – samt Solna, Sundbyberg och Stockholm.

Borde fredas från flytt

Så man skulle kunna argumentera för att miljö- och energidepartementets myndigheter ska fredas, när nu Ardalan Shekarabi (S) går på jakt efter lämpliga objekt att flytta ut ur huvudstaden. Två myndigheter – E-hälsomyndigheten och Fastighetsmäklarinspektionen – har redan fått order att packa flyttkartongerna, fler besked väntar, meddelade Shekarabi vid en pressträff med riksdagsjournalister i veckan.

Det blir så att man tappar handlingskraft under några år. Är man mån om att ha en stark myndighet, då måste man tänka sig för.

Elisabet Falemo, generaldirektör för Elsäkerhetsverket i Kristinehamn, tidigare statssekreterare (C)

LÄS OCKSÅ: "Vi har inte lovat att flytta ut 10 000 jobb"

Ingen oro på Naturvårdsverket

Generaldirektören för den av departementets myndigheter som ligger just mitt i Stockholm, Naturvårdsverket, tror inte att de anställda är oroliga. Eller så är det så att Björn Risinger själv känner sig trygg med att han inte ska behöva genomföra någon flytt.

– Vi har varit föremål för två förändringar under den senaste tioårsperoden. Det motsvarar väl mer än tio procent av vår personal, sade han till Altinget i januari.

Med de två förändringarna syftar han dels på bildandet av Havs- och vattenmyndigheten som ligger i Göteborg, dels bildandet av Naturvårdsverkets avdelning i Östersund där cirka 70 av myndighetens 500 anställda sitter. När Naturvårdsverket rekryterar ny personal är myndigheten ofta öppen för båda placeringarna, Östersund eller Stockholm. Ibland är det dessutom lättare att hitta lämplig personal i Östersund, påpekar Risinger.

LÄS OCKSÅ: Om den svåra konsten att flytta en myndighet

Dokumentation

Myndigheter under miljö- och energidepartementet

Elsäkerhetsverket, Kristinehamn

Energimyndigheten, Eskilstuna

Energimarknadsinspektionen, Eskilstuna

Forskningsrådet Formas, Stockholm

Kemikalieinspektionen, Sundbyberg

Naturvårdsverket, Stockholm

Statens geotekniska institut, Linköping

Strålsäkerhetsmyndigheten, Solna

Svenska kraftnät, Sundbyberg

SMHI, Norrköping

Havs- och vattenmyndigheten, Göteborg



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00