Debatt

"Ett trovärdigt skogsprogram kräver helhetsgrepp"

DEBATT. Om regeringen följer Norra skogsägarnas råd att välja "rätt grupp och rätt rapport" riskerar det att resultera i ett nationellt skogsprogram utan stöd från stora delar av samhället. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i en replik till Torgny Hardselius och Jonas Eriksson.

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl skriver att regeringen måste definiera vad den menar med "hållbart skogsbruk".
Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl skriver att regeringen måste definiera vad den menar med "hållbart skogsbruk".Foto: Naturskyddsföreningen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Johanna Sandahl
ordförande Naturskyddsföreningen

Norra Skogsägarna skriver att tempot i klimatarbetet måste öka. Naturskyddsföreningen delar denna uppfattning och menar att en samhällsomställning är helt nödvändig. För att det nationella skogsprogrammet ska bli en språngbräda till en bioekonomi krävs därför att regeringen tar ett helhetsgrepp och säkerställer att vi når samtliga miljökvalitetsmål som rör skogsbruket.

Utsläppen måste minska nu

För att nå klimatmålet krävs att utsläppen av växthusgaser minskar kraftigt nu. Skogen är viktig i klimatarbetet. Den kan fungera som en kolsänka och ge klimatnytta genom att råvaror från skogen ersätter fossila produkter och betong. Substitution fungerar emellertid bara som klimatåtgärd om den inte samtidigt innebär ytterligare bidrag av växthusgaser. Tidsaspekten är dessutom viktig. De avverkningar som sker i dag ger utsläpp av kol och växthusgaser i atmosfären. Dagens metoder i skogsbruket innebär att det kan ta den nya skogsgenerationen ett par decennier att kompensera för dessa utsläpp,

För att nå samtliga miljömål som rör skogen så måste nyttjandet av skogen anpassas till ekosystemens ramar med hänsyn till alla ekosystemtjänster. Det handlar både om hur vi använder den råfiber som tas ut ur skogen, och om hur nyttjandet sker. Att till exempel bygga mer i trä är definitivt ett bidrag i klimatarbetet. Andra aspekter, som biologisk mångfald, sociala och kulturella värden måste också vägas in i hur mycket som kan avverkas, och med vilka metoder det avverkas.

Krävs helhetsgrepp från regeringen

Att välja ”rätt grupp och rätt rapport”, som Norra Skogsägarna föreslår, och därmed ignorera den stora insats som övriga arbetsgrupper har lagt ner skulle resultera i ett skogsprogram utan stöd från stora delar av samhället. 

Vi menar att regeringen i det fortsatta arbetet med ett nationellt skogsprogram måste ta ett helhetsgrepp:

1. Definiera vad som kännetecknar ett hållbart nyttjande av skogsekosystemet. De rapporter som ligger till grund för regeringens fortsatta arbete innefattar många åtgärdsförslag med olika inriktningar. Dessa utgår från varierade synsätt om huruvida skogen nyttjas hållbart. Om regeringen ska kunna lansera ett framgångsrikt nationellt skogsprogram måste den därför i detta utveckla vad den avser med ett ”hållbart skogsbruk”, samt analysera om nyttjandet av skogen är hållbart i dag. Utan dessa delar på plats kommer ett nationellt skogsprogram att sakna all trovärdighet. Summan av förslagen från de fyra arbetsgrupperna räcker inte för att beskriva ett hållbart skogsbruk.

2. Gör en klok sammanvägning av alla fyra rapporter. Att välja ”rätt grupp och rätt rapport”, som Norra Skogsägarna föreslår, och därmed ignorera den stora insats som övriga arbetsgrupper har lagt ner skulle resultera i ett skogsprogram utan stöd från stora delar av samhället. För att nå det nationella skogsprogrammets vision måste regeringen, utifrån ovanstående analys, ta alla förslag i beaktande och väga samman till en klok enhet.

3. Utarmning av ekosystem är inte lösningen för klimatet. Hur skogen ska användas kräver genomtänkta politiska avvägningar, som måste göras inom ramen för grundläggande kännetecken och kriterier rörande hållbarhet. Detta kräver, precis som regeringen själv har utlovat i sin budgetproposition: 1)ett utökat skydd för biologisk mångfald, 2)ökad areal med hyggesfritt skogsbruk, 3)att skyddsvärda skogar inte ska avverkas, samt 4)att hänsyn till friluftslivet blir en naturlig komponent i brukandet av naturresurserna.

Skogsprogrammet måste vara balanserat

Skogen är viktig i klimatarbetet. Den ska brukas, men det finns en gräns för hur mycket skog som kan avverkas. Ett nationellt skogsprogram behöver balansera skogens alla värden och regeringen behöver säkerställa ett hållbart nyttjande av skogen. För klimatets, den biologiska mångfaldens och framtida generationers skull.

Dokumentation

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandhals debattartikel är en replik på Norra Skogsägarnas Torgny Hardselius och Jonas Erikssons debattartikel om nationella skogsprogrammet:

"Låt skogsprogrammet bidra till en växande bioekonomi"
Nationella skogsprogrammet kan bli språngbrädan till en växande bioekonomi. Tre viktiga åtgärder är att utreda artskyddsförordningen, begränsa hur mycket skog som får undantas från brukande och ett samhällskontrakt för en växande bioekonomi, skriver Torgny Hardselius och Jonas Eriksson från Norra Skogsägarna.

Läs ytterligare en debattartikel om nationella skogsprogrammet, från föreningen Rädda Skogen:

"En hållbar tillväxt är inte möjlig"
Skogen – det gröna guldet – ska bidra till jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en hållbar bioekonomi, enligt regeringens vision. Är det verkligen en vettig målsättning? skriver Elin Götmark och David van der Spoel, talespersoner för föreningen Skydda Skogen.

Delta i debatten? Kontakta Altingets debattredaktör Ola Hjalmarsson [email protected]

 


Nämnda personer

Johanna Sandahl

Ordförande European Environmental Bureau (EEB)
Agronom (Sveriges lantbruksuniversitet, 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00