Björn Risinger tar över Naturvårdsverket

FÖRVALTNING. Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger blir ny chef för Naturvårdsverket. Rekryteringsprocessen har varit utdragen, men han säger sig ha fått frågan från regeringen "rätt så nyligen".

Foto: Foto: HaV
Johanna Alskog

Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger återvänder till sin gamla arbetsplats Naturvårdsverket. Han tillträder som generaldirektör för Naturvårdsverket den 1 oktober.

Varför väljer du att lämna Havs- och vattenmyndigheten?

– Naturvårdsverket är regeringens centrala miljömyndighet. Det är ett intressant uppdrag. Jag har varit chef på HaV i fyra år, dessförinnan har jag också förberett myndigheten. Jag är stolt över det. Det är nu en etablerad verksamhet.

Du arbetade på Naturvårdsverket 1999-2008. Är det samma myndighet du nu återvänder till?

– Det tror jag inte att det är. En myndighets uppdrag förändras ju också med tiden. I dag skulle jag säga att myndighetens främsta uppdrag är Klimatklivet och arbetet med biologisk mångfald.

Skogsstyrelsen väntar på att få en ny generaldirektör och nu blir din stol ledig på HaV. Hur viktigt är det för miljön att generaldirektörerna är personer som kan samarbeta med varandra?

– Det tror jag är jätteviktigt, att det är god samverkan. Det är bara genom att lösa det tillsammans som vi kan klara miljöutmaningarna. Det har varit vägledande för mig på HaV.

Du beskriver Naturvårdsverket som den centrala miljömyndigheten. På vilket sätt intar den en särställning?

– Naturvårdsverket har ett antal samordnande roller, däribland tillsynsansvaret och utvärderingen av miljömålen. Det är också få andra myndigheter som bidrar med ett så omfattande stöd till regeringskansliet inför internationella miljöförhandlingar.

Miljö- och energidepartementet kallade till pressträff efter lunch på torsdagen, men redan på förmiddagen kom ett pressmeddelande från finansdepartementet om att du har fått uppdraget. Var det ett misstag av finansdepartementet?

– Jag tror det var meningen att presentationen skulle ske kl 13.

Det har varit en mycket lång rekryteringsprocess. Har du varit intresserad av uppdraget hela tiden?

– Det har uppenbarligen varit en lång process för regeringen. Jag fick frågan relativt nyligen.

Björn Risinger har varit generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten sedan starten år 2011 och generaldirektör för Fiskeriverket under nedläggningsfasen för myndigheten. Han har tidigare varit avdelningschef vid Naturvårdsverket och länsöverdirektör vid Länsstyrelsen i Skåne. 

Rekryteringsprocessen av en ny generaldirektör för Naturvårdsverket har tagit mycket lång tid, tidigare generaldirektören Maria Ågren meddelade redan i december att hon inte skulle fortsätta. Rekryteringen flyttades efter en tid över från miljö- och energidepartementet till finansdepartementet och civilminister Ardalan Shekarabi (S), utan någon förklaring från regeringen.

Björn Risinger arbetar vidare på HaV till och med den sista september. Ställföreträdande generaldirektör och avdelningschefen för fiskeförvaltning, Ingemar Berglund, tillförordnas som generaldirektör från och med den 1 oktober.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00