Svenskt beslut om gränskontroller ses inte med blida ögon

MIGRATION. Efter klartecken från EU har den svenska regeringen beslutat att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna i ytterligare sex månader. Samtidigt växer motståndet mot kontrollerna bland vissa EU-länder.

Dimitris Avramopoulos, kommissionären för migration och inrikesfrågor
Dimitris Avramopoulos, kommissionären för migration och inrikesfrågor
Andreas Liljeheden

Regeringen meddelade under onsdagen att man beslutat att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna som infördes under flyktingkrisen i slutet av 2015. Därmed fortsätter de efter 11 maj.

Frågan om en förlängning av de tillfälliga gränskontrollerna i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike diskuterades av EU-ländernas ambassadörer i Bryssel på onsdagen och det fanns då stöd för att godkänna en förlängning på ytterligare ett halvår. När unionens utrikesministrar träffas imorgon väntas de officiellt godkänna detta. För svensk del innebär det att gränskontrollerna kan vara kvar fram till mitten av november.

Beslutet kommer efter att EU-kommissionen för en dryg vecka sedan rekommenderat att gränskontrollerna borde vara kvar ett tag till. Anledningen var att man fortfarande såg ”ett betydande antal irreguljära migranter och asylsökande i Grekland”.

– Vi rekommenderar att tillfälliga kontroller vid Schengens inre gränser förlängs en sista gång, men uppmanar medlemsländerna att fasa ut kontrollerna samtidigt som de kompenserar utfasningen med proportionella poliskontroller inom sitt territorium, sa då den grekiska kommissionären Dimitris Avramopoulos som ansvarar för migration och inrikesfrågor.

Samma dag som Kommissionen gav sin rekommendation meddelade inrikesminister Anders Ygeman att man skulle avskaffa id-kontrollerna samtidigt som gränskontrollerna skulle stärkas, bland annat genom fordonsröntgen och kameraövervakning.

Onödigt att förlänga

Samtidigt har fler länder blivit skeptiska till Sveriges och de andra ländernas gränskontroller. Senast EU-länderna tog upp frågan röstade Grekland, Ungern, Slovenien och Slovakien mot en förlängning medan Polen, Bulgarien och Cypern lade ner sina röster. När frågan diskuterades bland ambassadörerna under onsdagen stod det klart att även Kroatien var emot en förlängning.

– De här länderna menar att kontrollerna inte behövs. Och de var lite mer vokala den här gången, för dem är ju Schengen väldigt viktigt. Det var inte bara att de markerade sin ovilja utan det var mer känsla bakom inläggen, säger en EU-källa till Altinget.

Från svensk sida konstaterade man att Kommissionen har gett en rekommendation att förlänga kontrollerna och man bemötte inte direkt inläggen från de motsträviga länderna. I alla avseenden är detta tredje och sista gången som de tillfälliga gränskontrollerna kan förlängas. Och som en EU-källa påpekar, efter det tyska valet i september kan det vara lättare att gå tillbaka till ett Schengen med fri rörlighet.

Dokumentation

Tillfälliga gränskontroller - EU
Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Österrike har infört tillfälliga gränskontroller inom det normalt gränslösa Schengenområdet för att stoppa flyktingströmmen genom Europa.

Tillfälliga kontrollerna kan införas om det finns särskilda hot eller om hela Schengensystemets funktion är i fara på grund av bristande extern gränskontroll.

De kan förlängas tre gånger och som längst upp till två år. EU-länderna väntas godkänna en sista förlängning av kontrollerna på ett möte 11 maj. De svenska gränskontrollerna skulle därmed kunna finnas kvar till mitten av november.

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00