Storbritannien ger besked om EU-utträde

BREXIT. Den brittiska premiärministern Theresa May kommer lämna in skilsmässobegäran till EU den 29 mars. Det blir startskottet på två år av komplicerade förhandlingar.

Andreas Liljeheden

En talesperson för den brittiska regeringen uppgav på måndagen att landet kommer aktivera artikel 50 i EU:s fördrag nästa onsdag, 29 mars. Det innebär att landet officiellt kommer begära att få lämna unionen.

EU:s stats- och regeringschefer kommer därefter kallas till extramöte för att ta fram riktlinjer som EU-kommissionen ska förhandla utifrån under ledning av den före detta franska kommissionären Michel Barnier.

- Vi är redo att påbörja förhandlingar, sade talespersonen Margaritis Schinas på EU-kommissionens dagliga presskonferens på måndagen.

Den 29 mars blir startskottet för komplicerade förhandlingar där man ska fördela tillgångar och skulder. Det pratas om att Storbritannien kan få betala uppåt 60 miljarder euro i så kallad Brexitnota, vilket bland annat ska täcka pensionsutbetalningar till brittiska EU-tjänstemän. Parterna har två år på sig att enas om villkoren för utträdet, en period som kan förlängas men det kräver samtycke från samtliga övriga 27 EU-länder.

I spåren av Brexit ska Skottlands parlament senare i veckan avgöra om det blir en andra folkomröstning om självständighet från Storbritannien som man har varit i union med i över 300 år. En klar majoritet av skottarna röstade för att stanna inom EU. Det skotska parlamentet röstar i frågan på onsdag.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00