Motgång för Wilders ses som framgång för Europa

VAL. Invandrings- och EU-fientliga Geert Wilders fick inte alls så många röster som väntat i det nederländska valet. Det beskrivs som ett stopp för extremhögerns framfart och det välkomnas runt om i Europa där fler avgörande val stundar.

Andreas Liljeheden

Mark Ruttes styrande högerliberala Folkparti förlorade flera platser i parlamentet men blev ändå klart största parti i onsdagens  val i Nederländerna med ungefär 20 procent av rösterna. Därmed blir det den sittande premiärministern som får uppdrag att bilda regeringen.

Geert Wilders Frihetsparti, PVV, som vill lämna EU och stoppa invandringen fick visserligen fler röster jämfört med förra valet men de runt 13 procenten var klart lägre än väntat.

Efter valet deklarerade Mark Rutte att Nederländerna, efter Brexit och det amerikanska valet, hade satt stopp för ”fel typ av populism”.

Valdeltagandet var det högsta på många år. Över 80 procent av de röstberättigade gick till valurnorna. Resultatet av deras röster välkomnades också av pro-europeiska krafter i de länder som går till val senare i år.

Hollande: ”seger över extremismen”

I Frankrike har man befarat att en framgång för Geert Wilders invandringsfientliga politik skulle ge bränsle åt Marine Le Pen inför det franska valet senare i vår. President François Hollande gladdes igår åt valresultatet som han beskrev som en klar seger över extremismen.
Den oberoende social-liberala presidentkandidaten Emmanuel Macron som väntas gå vidare till den andra omgången i det franska valet och då ställas mot Le Pen skrev på twitter att ”Nederländerna visar att extremhögerns genombrott inte är ödesbestämt och att de progressiva krafterna ökar i Europa”.

Marine Le Pen har själv inte kommenterat Geert Wilders relativa motgång.

I Tyskland där man går till val i höst och där EU-skeptiska och högerpopulistiska AfD, Alternativ för Tyskland, väntas gå framåt, beskrev utrikesminister Sigmar Gabriel det nederländska valresultatet som ”en positiv signal för Europa”.

Långdragna regeringsförhandlingar

Nu väntar dock komplicerade förhandlingar för Mark Rutte och hans folkparti då det krävs en bred koalition för att komma upp i de 76 platser som ger majoritet i parlamentets underhus. Det krävs samarbete bland minst fyra partier för att nå dit.

Den nuvarande regeringspartnern, socialdemokratiska PvdA, blev valets stora förlorare. Partiet tappade nästan 30 platser. Därför väntas Rutte istället vända sig till liberala mittenpartiet D66 och kristdemokratiska CDA som båda gick framåt i valet.

Den stora vinnaren, grön vänster som gick från fyra till 14 platser i underhuset, pekas ut som en möjlig fjärde regeringspartner.

Geert Wilders, som trots allt fick näst flest röster, sträckte igår ut en hand och sade att han ville delta i en framtida regeringskoalition. Det är dock osannolikt då samtliga övriga partier har sagt att de vägrar att samarbeta med honom.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00