Mer makt till EU – fel väg att gå

EKONOMI. Samarbetsförespråkare vill se ökad integration inom euroområdet med en egen regering som har rätt att beskatta och tillgång till egna resurser. EU-kommissionen stänger dock dörren för de flesta av förslagen.

Andreas Liljeheden

– Vi vill ha ett euroområdet med en regering och med en finansminister. Med skattebefogenheter och egna resurser, sade den liberala ledaren Guy Verhofstadt i EU-parlamentet under en debatt i Strasbourg på tisdagen.

Europaparlamentet ska senare under veckan presentera och rösta om en rad rapporter som handlar om hur EU ska styras i framtiden. De är inte på något sätt bindande men man hoppas, från parlamentets sida, att de ska fungera som bidrag till den vitbok om EU:s framtid som EU-kommissionen ska ta fram inför 60-årsfirandet av signeringen av Romfördraget i slutet av mars.

Förutom Verhofstadt, som alltid propagerar för mer EU-samarbete, fanns det andra ledamöter som hade liknande idéer. Tyska kristdemokraten Reimer Böge och franska socialdemokraten Pervenche Berès efterfrågade i en gemensam text också ökade befogenheter på skatteområdet liksom en budget för euroområdet i syfte att stabilisera euron. Rapporten hade precis godkänts av parlamentets ekonomiutskott.

Löser inte problem med nya regler

Under debatten menade Pervenche Berès att de regler som finns idag, vilka ska skapa stabila finanser och ekonomier i Europa, inte är tillräckliga. Stabilitets- och tillväxtpakten som säger att ett lands statsskuld inte får överstiga mer än 60 procent av BNP och underskotten inte mer än tre procent följs i regel inte.

– Låt oss vara ärliga. Under 20 år har vi haft pakten och under 20 år har vi sett dess begränsningar. Det är dags att agera, vi måste få en budget för euroområdet, sade Berès.

Gunnar Hökmark (M), svensk ledamot i ekonomiutskottet, håller med om att stabilitets- och tillväxtpaktens regler borde följas mer noggrant. Men i övrigt tycker han det är helt fel väg att gå.

– Vi ska inte kompensera bristen i att regler inte följs med nya regler. Och man ska inte tro att man löser ekonomins problem genom att centralisera mer makt här, säger han till Altinget i Strasbourg.

Hökmark ser också en stor risk i att man skulle urholka EU-ländernas budgetar om man skulle skapa en budget för euroområdet.

Att idéerna skulle bli verklighet är dock inte särskilt troligt, åtminstone inte i närtid. Kommissionens förste vice ordförande, Frans Timmermans, som också deltog i debatten, påpekade att flera av åtgärderna skulle kräva förändringar av EU:s fördrag. Med tanke på hur komplicerade tidigare fördragsändringar har varit och att EU just nu har en rad interna och externa kriser att hantera är inte det aktuellt.

– Det är inte högst upp på agendan just nu, konstaterade Frans Timmermans.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00