EU söker stöd för kontroversiell investeringsdomstol

HANDEL. EU-kommissionen vill att kontroversiella tvister mellan företag och stater ska lösas i en och samma internationella domstol. Handelskommissionär Cecilia Malmström säger att det finns stöd för det både inom EU och i andra länder.

Foto: © European Union , 2017 / Source: EC - Audiovisual Service / Photo: Johanna Leguerre
Andreas Liljeheden

– EU är både den största mottagaren av investeringar och den största investeraren utomlands. Investerarna måste veta att de behandlas rättvist, sade Cecilia Malmström på måndagen under en konferens om en potentiell internationell multilateral investeringsdomstol.

Investeringsdomstolar och tvistelösningar mellan företag och stater har varit de mest kontroversiella delarna i de frihandelsavtal som EU har förhandlat de senaste åren. Idén om att företag kan föra talan mot en regering i en domstol vid sidan av det normala rättsväsendet har lett till omfattande protesterna i flera EU-länder. Man befarar att storbolag kommer kunna stämma stater på mångmiljardbelopp och därmed underminera nationell lagstiftning inom områden som miljö, säkerhet och arbetsrätt.

Den omfattande oron gjorde bland annat att man tog bort investeringsskyddet i CETA-avtalet med Kanada som precis har godkänts i EU-parlamentet. När det inom kort träder i kraft provisoriskt kommer investeringar inte vara med.

Dagens avtal öppnar för missbruk

Idag finns över 3 000 investeringsavtal som hanterar tvister mellan bolag och länder. De har kommit till de senaste 50 åren. Malmström håller med om att många av dem är luddiga öppnar upp för missbruk av storbolag men hon menar att det är orimligt att tro att man ska kunna avskaffa dem.

– Idealt vore om alla 3 400 avtal som finns idag förs in under ett gemensamt system, sade Malmström.

På EU-kommissionen tänker man sig en domstol med två instanser. En första instans och en överklagandeinstans bestående av permanent personal och sekretariat.
I de relativt färska handelsavtalen som EU har tecknat med Kanada och Vietnam finns redan skrivningar där man uttryckligen säger att man ska övergå till en multilateral domstol när den väl tagits i bruk. I framtida avtal med andra länder vill man ha in liknande klausuler.

– Vi planerar att inkludera det i alla förhandlingar med Kina, Myanmar, Tunisien, Marocko, Chile, Filippinerna, Indonesien, Australien, Nya Zeeland, sade Malmström.

Finns internationellt stöd

Den internationella domstolen som kommissionen ser framför sig ska vara öppen för alla som ”delar domstolens underliggande principer”, vilket ska inkludera oberoende domare och öppna förhandlingar.

Enligt kommissionen finns det ett intresse bland många länder att gå med i ett internationellt system både inom EU och utanför. Kina ska till exempel ha uttryckt intresse. Hur den nya amerikanska administrationen, som väntas föra en mer protektionistisk politik under Donald Trumps ledning, ställer sig till en multilateral domstol är dock osäkert.

– Vi började samtal med den förra administrationen. Vi vet inte vad den nya administrationen tycker men vi vet att det har diskuterats i kongressen och den har tidigare varit för ett sådant system, sade Malmström.

Domstol – inte bara för investerare

Bland de intressenter som deltog i konferensen var det dock flera som ifrågasatte det faktum att storbolag fortsatt skulle kunna driva process mot stater utanför det normala juridiska systemet.
Belgiska facket CSC menade att man borde ha ett mer omfattande system där inte bara investerare utan även andra, så som arbetare, kan driva fall.

Malmström menade att tanken var god men tvivlade på att det skulle finnas tillräckligt stöd för den i andra länder.

Kommissionen ska dock ta med åsikter från intressenter innan man presenterar en slutrapport som väntas under sommaren. Intressenter kan tycka till om den multilaterala domstolen fram till den 15 mars.

Dokumentation

Investeringsdomstolar
Idag finns över 3 000 avtal som hanterar tvister mellan företag och stater. Det första kom till 1959 i ett avtal mellan Tyskland och Pakistan. Tyskland är också det EU-land som har flesta investeringsavtal inklusive med andra EU-länder.
Kommissionen vill ersätta dagens många bilaterala avtal med ett mer enhetligt internationellt system via en multilateral domstol. Kritiken mot investerarskydd i handelsavtal har dock varit omfattande då man befarar att storbolag ska kunna stämma stater på mångmiljarder och att det ska försvaga nationell lagstiftning.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00