EU ökar försvarssamarbetet

FÖRSVAR. EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att Europa tar snabba steg mot ökat försvarssamarbete. Sverige poängterar dock att försvaret ska styras nationellt och vill inte ha enheter där EU överlappar Nato.

Andreas Liljeheden

– Vi rör oss framåt fort. För sex månader sedan började vi arbetet med att stärka det gemensamma säkerhets- och försvarssamarbetet. Idag har vi tagit de första operationella besluten, sade  EU:s utrikeschef Federica Mogherini efter mötet med unions försvars-, och utrikesministrar på måndagen.

Enligt beslutet ska Mogherinis utrikesenhet i Bryssel upprätta en central kallad MPCC varifrån man ska leda så kallade icke-exekutiva insatser. Det betyder i praktiken icke-militära insatser som utbildning och träning. Enheten ska ha ett 30-tal anställda.

Alla 28 EU-länder stod bakom beslutet enligt Federica Mogherini som också påpekade att detta hade varit otänkbart för bara ett halvår sedan.

Sverige tonar ner planerna

Sveriges representanter på mötet, utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist, tonar dock ner planerna. Båda försäkrar att det inte handlar om att bygga upp en EU-armé och att allt ska styras nationellt.

– Det är rimligt, inom ramen för de resurser vi har, att leda och träna de styrkor vi ska ha i EU.s militära tränings- och utbildningsinsatser. Det är också rimligt att utveckla förmågan på civil krishantering, polis, rättsväsende, kustbevakning. Men det ska vara mellanstatligt och det är den nationella nivån man beslutar på, säger Peter Hultqvist.

Enligt försvarsministern ska man inte heller ha några enheter där EU överlappar Nato. Från svensk sida är man inte pigg på att skapa nya strukturer för försvarssamarbetet eller att det ska innebära ökade kostnader.
Enligt Federica Mogherini ska man jobba med att konkretisera planerna för det europeiska försvarssamarbetet de kommande veckorna och månaderna. Närmast tas frågan upp på toppmötet med EU:s stats- och regeringschefer senare i veckan.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00